Vineri, 16 octombrie 2015, ora 18.00, in 54 de localitati din România, organizatiile Caritas sustinute de partenerii lor fac apel catre Guvernul Romaniei sa creasca valoarea finantarii de la bugetul de stat

pentru dezvoltarea serviciilor sociale, ajutand astfel pe cei 40% din cetatenii Romaniei care se afla in risc de saracie si excluziune sociala, sa traiasca o viata demna!

Cel mai amplu gest de solidaritate cu persoanele aflate in dificultate, Un Milion de Stele, 2015 (www.unmiliondestele.ro ) a ajuns la editia a sasea in Romania. Anul acesta evenimentul de advocacy aduce in prim plan importanta serviciilor sociale si impactul pozitiv pe care acestea il au la integrarea profesionala si socială.

Vineri, 16 octombrie la ora 18.00 in 54 de localitati din Romania se vor aprinde candele ale solidaritatii, se va face cunoscuta petitia initiata de Confederatia Caritas Romania “DA Servicii Sociale” si se vor strange semnaturi care vor crea baza de sustinere pentru a convinge Guvernul sa creasca cu 0,3% pe and in PIB pina in 2020 bugetul pentru servicii sociale. Petitia poate fi semnata si online la adresa: www.caritasromania.ro/da_servicii_sociale.

Prin evenimentul de advocacy Un Milion de Stele sustinem cauza persoanelor nevoiase si a grupurilor marginalizate din punct de vedere social, de a avea acces la servicii sociale pentru a depasi situatia de dificultate in care se afla. Actiunea face apel si catre publicul larg, Mass-Media, autoritatiile centrale si locale sa sustina un sistem de asistenta sociala transparent si sustenabilitatea finantarii si furnizarii serviciilor sociale.

Prin organizarea evenimentului Un Milion de Stele, Confederatia Caritas Romania s-a asociat inca din anul 2009, actiunilor similare organizate in Europa, cu scopul de sensbiliza cetatenii si de-ai indemna spre solidaritate cu persoanele care traiesc in saracie si care sufera de fenomenul excluziunii sociale. A aprinde o lumanare intr-un spatiu public reprezinta gestul simbolic de a fi solidar cu o persoana aflata in dificultate.

Detalii despre eveniment, harta cu localitatile participante la eveniment si adresa din fiecare localitate, pot fi gasite pe site-ul www.unmiliondestele.ro

Acest eveniment este organizat in cadrul Proiectului „€ONG-uri mai puternice impreuna! Lobby si advocacy pentru crearea de oportunitati egale pentru ONG-urile furnizoare de servicii sociale in accesarea finantarilor publice”  finantat prin granturile SEE 2009 –€ 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

***

Confederatia Caritas Romania (www.caritas.org.ro) este o organizatie neguvernamentala de tip retea, cu o istorie de peste 20 de ani, cu rolul de a reprezenta la nivel national si international cele 10 organizatii Caritas active in Romania. Caritas in Romania abordeaza sistematic si structurat problemele sociale ale comunitatilor raspunzand nevoilor persoanelor aflate in dificultate. La nivel national, activitatea organizatiilor Caritas este concentrata pe domenii de specialitate in cadrul carora se deruleaza mai multe programe de asistenta sociala complexa: ingrijire la domiciliu, servicii socio-medicale pentru batrani si persoane cu dizabilitati, educatie pentru prevenirea dezastreleor naturale, interventie directa in caz de calamitati, asistenta directa si consiliere, centre de zi pentru copii si tineri, activitati de integrare comunitara si profesionala pentru persoane defavorizate social. Caritas Romania este membra a Caritas Europa (www.caritas.eu ) si a Caritas Internationalis (www.caritas.org).

***

Ce se sarbatoreste la nivel mondial zilele acestea si care e situatia in Romania (nevoia de servicii pentru fiecare din aceste domenii)

15 octombrie = Ziua Internationala a Femeii din Mediul Rural

16 octombrie =Ziua Mondiala a Hranei

… €23,6% dintre copii Romaniei sunt saraci, si doar 45,34% mananca micul dejun si 40,63% mananca fructe (sursa: raport UNICEF, 2013)

17 octombrie = Ziua Internationala pentru Eradicarea Saraciei

…€ 40.3% din populatia Romaniei este expusa riscului de saracie si excluziune sociala

18 octombrie = Ziua Impotriva Sclaviei Moderne si a Traficului de Persoane

Sursa: unmiliondestele.ro

Comments

comments