Muzeul Judeţean Argeş în parteneriat cu Asociaţia Astronomică Urania vă invită, vineri, 20 martie 2015, ora 11.00, în curtea interioară pentru a observa eclipsa parţială de soare.

Pe 20 martie 2015 va avea loc o eclipsă totală de Soare vizibilă doar în partea de nord a Oceanului Atlantic şi Oceanului Arctic. Se poate vedea de pe uscat numai din Insulele Feroe şi Svalbard.
În Pitești eclipsa va fi parțială cu un grad de acoperire al Soarelui de aproximativ 45,77% (magnitudine 55,3%) ceea ce înseamnă că aproximativ  jumătate din discul solar va fi acoperit de umbra Lunii.
Eclipsa la Pitești, pentru locația Muzeului Județean Argeș, începe la ora 10:46:20 ora României, ajunge la momentul maxim pentru Pitești la 11:54:12  şi se termină la ora 13:03:25.

„În cei câţiva ani de existenţă ai planetariului, există o cerere foarte mare  pentru activități legate de astronomie şi spatiul cosmic. De aceea, Muzeul Județean Argeș a inițiat un parteneriat de lungă durată cu Asociația Astronomică Urania din București, împreună cu care va desfășura activități de popularizare, prezentări la planetarium, observații în curtea interioară a muzeului și nu numai.
Astfel, astronomii amatori şi pasionaţii de astronomie de la Urania vor sustine Muzeul în demersul său de a dezvolta aceste tipuri de activități, iar una din primele activități este şi observarea Eclipsei de Soare (parțială în România)! Vă invităm așadar la Muzeul Județean Argeș sa vedeți eclipsa (în caz de condiţii meteo favorabile) prin telescoape și lunete performante sau cu ajutorul OCHELARILOR SPECIALI de ECLIPSĂ. În caz de vreme nefavorabilă, astronomii amatori de la Asociația Astronomică Urania vor face împreună cu pasionații de astronomie de la Planetariul Muzeului Județean Argeș prezentări de astronomie în cadrul Planetariului şi vor dezvălui ce înseamnă să fii pasionat de astronomie și cum au început ei această pasiune. ATENȚIE! Eclipsele parțiale de Soare se observă NUMAI cu ochelari speciali de eclipsă, filtre speciale solare puse ÎN FAȚA telescoapelor, lunetelor, binoclurilor, a obiectivelor foto etc. cu care se dorește observarea eclipsei parțiale de Soare.
ATENŢIE! NU priviți Soarele fără aceste mijloace de protecție nici măcar pe furiș sau foarte scurt timp, intensitatea luminoasă a Soarelui este atât de puternică încât vă poate afecta retina chiar până la orbire instantanee şi definitivă”, spune Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţean Argeş.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI