Vineri, eclipsă de LUNĂ. Va fi vizibilă şi din România

Luna februarie va fi plină de evenimente astronomice importante. Vineri, 11 februarie, va avea loc o eclipsă de Lună, iar suprafaţa Lunii se va afla în penumbră.

Eclipsa nu se produce la ore prea prietenoase, începând la ora 00:33. În acel moment Luna se va afla sus pe cer, înspre sud, la aproape 60° deasupra orizontului. Se găsește în constelația Leo, având în stânga pe Regulus, cea mai strălucitoare stea din constelație.

Pentru că Luna nu va trece prin umbra Pământului, ci prin penumbră, întunecarea discului nu va fi foarte mare, fiind observabilă o nuanță gălbuie în partea superioară a discului, în momentul maximului și 30-40 de minute înainte și după. Maximul se va produce la ora 02:44.

Dacă priviți Luna în preajma maximului, veți vedea că partea de sus discului său este mai întunecată decât partea de jos. În momentul maximului Luna se va afla înspre sud-vest, la 47° deasupra orizontului.

Eclipsa se termină la ora 4:55, cînd Luna se va afla înspre vest, la 27° deasupra orizontului. Eclipsa de Lună durează 4h23m și se va vedea în întregime și din Africa, Europa și Oceanul Atlantic. Observatorul Astronomic va fi deschis pe perioada desfășurării eclipsei. În avanpremieră față de perioada obișnuită de vizibilitate se va putea observa planeta Jupiter.

SURSA: www.astro-urseanu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here