Vinerea Mare, zi nelucrătoare. Salariații care lucrează în această zi beneficiază de un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeș informează că Vinerea Mare, ultima vineri de dinaintea Paștelui, este declarată sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Iată și lista sărbătorilor legale și nelucrătoare:
– 1 și 2 ianuarie;
– 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
– Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui) prima și a doua zi de Paște;
– 1 mai (Ziua Muncii);
– 1 iunie (Ziua Copilului);
– prima și a doua zi de Rusalii;
– 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
– 30 noiembrie (Sfântul Andrei);
– 1 decembrie (Ziua Națională a României);
– 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

”Acordarea acestor zile libere se face de către angajator. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie (conform art. 260 alin. (1) lit. g) din Codul Muncii, republicat). În acest sens, inspectorii de muncă cu atribuţii în domeniul relaţiilor de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeş pot aplica sancţiuni angajatorilor sub formă de amendă de la 5.000 la 10.000 lei.

Dispoziţiile articolului menţionat reprezintă regula, excepţia este enunţată la art. 140 şi art. 141 din acelaşi act normativ care prevede că, acestea nu se aplică în unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică precum şi în cele în care activitatea nu poate fi întreruptă, ea având un caracter continuu, de permanenţă. Astfel, în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică se pot stabili programe de lucru adecvate în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, a aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate.

Acestor categorii de salariaţi care prestează activitate într-una din aceste zile, li se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile (art. 142 alin. (1) din Codul Muncii, republicat). Dacă din motive justificate nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază ca soluţie alternativă, de un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Prin negociere colectivă sau/şi individuală se pot stabilii şi soluţii mai favorabile pentru salariaţii aflaţi în situaţiile la care se referă art. 140 şi art. 141 din Codul Muncii, republicat”, se precizează în comunicatul ITM Argeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.