VIDEO! Magazine de bijuterii și case de amanet din Argeș, amendate! Aur confiscat, dosar penal pentru delapidare

0
388

În zilele de 12 și 13 februarie, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Argeș au verificat magazine specializate în comerțul cu bijuterii, precum și case de amanet. Au fost aplicate sancțiuni în valoare de peste 150.000 de lei și au fost confiscate aproape 500 de grame de bijuterii. Polițiștii din cadrul Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Argeș, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciului de Ordine Publică și Serviciului de Investigații Criminale, au acționat pentru prevenirea și combaterea fraudelor în domeniul comerțului cu metale prețioase și alte bunuri, prin intermediul magazinelor specializate sau a caselor de amanet.

Au fost verificați 31 de agenți economici ce desfășoară activitate în acest domeniu, iar în urma abaterilor constatate au fost aplicate 19 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 150.000 lei, pentru încălcarea prevederilor OG 190/2000 privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România, respectiv Legii 12/1991 şi a OUG 28/1999 din domeniul comerţului, Legii 49/2018 privind precursorii de explozivi, a Legii 333/2003 privind paza obiectivelor şi bunurilor.

Totodată, ca măsuri complementare aplicate de polițiști, au fost ridicate în vederea confiscării bunuri în valoare de peste 2.500 de lei, constând în telefoane mobile, ceasuri, boxe, etc., suma nejustificată de 2.061 lei, precum și cantitatea de aproape 500 g aur, sub formă de bijuterii.

Ca urmare a încălcării prevederilor O.G. 190/2000, au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 70.000 de lei, precum și măsura complementară a confiscării cantității de aproape 500 de grame aur de 14 K, 18 K și 22 K, constând în bijuterii intrate în gestiunea agenților comerciali ca urmare a expirării perioadei de valabilitate a unor contracte de amanet încheiate la două dintre societățile comerciale verificate, cu persoane fizice.

Măsura confiscării a fost luată ca urmare a faptului că bunurile respective nu aveau aplicată marcă oficială de stat emisă de către A.N.P.C.

De asemenea, la o societate comercială verificată s-a constatat o diferență între evidențele contabile și realitatea faptică, în sumă de peste 75.000 de lei lipsă, sumă pe care administratorul societății nu a putut-o justifica. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare, conform art. 295 din Codul Penal, respectiv folosirea cu rea credință a creditului societății, conform art. 272 din Legea 31/1990.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here