Romsilva a publicat pe contul său de Facebook o serie de imagini surprinse în pădurile din Munţii Ţarcu în care doi pui de lup se joacă nederanjaţi.

”Școala” a început și în pădure ? unde ”elevii” iau parte la altfel de lecții. În cazul de față, doi pui de lup care se joacă, însă această joacă îi pregătește pe viitor pentru vânătoare sau pentru luptele ce le vor purta între ei la maturitate, în stabilirea ierarhiei.

Colegul nostru Petru Stoicănescu a reușit să obțină imagini foarte frumoase și foarte rare, de aproape, timp de mai multe zile, cu doi pui de lup într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Teregova, în zona Munților Țarcu, din cadrul Direcției Silvice Caraș – Severin.

Specialiștii Romsilva monitorizează tot timpul populația de lup, iar numărul mare de pui arată că pădurile le oferă un habitat sănător, cu hrană, adăpost și liniștea necesară.

Puii de lup se nasc primăvara și sunt orbi în primele două săptămâni. În primele săptămâni rămân în vizuină cu lupoaica, abia după trei luni fiind introduși în haită, din toamnă putând deja participa la vânătoarea în haită. În primele patru luni de viață, puii de lup cresc accelerat, greutatea lor putând să crească de 30 de ori. Puii de lup rămân în haită câțiva ani, timp în care învață cum, unde și ce să vâneze.

Lupul, Canis lupus, cea mai mare specie din familia Canidae, este un carnivor care trăiește în haită și are un rol important în menținerea echilibrului #ecologic și menținerea unor ecosisteme natural sănătoase. Este un animal extrem de discret și foarte rar este întâlnit de om în libertate. În libertate, lupii pot trăi până la 16 ani.

România are una dintre cele mai dezvoltate populații de lup din Europa. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează, prin Direcția Silvică Caraș – Severin, aproape 350.000 de hectare păduri, prin intermediul a 17 ocoale silvice. Din acestea, 24.685 de hectare sunt pe raza Ocolului Silvic Teregova.

credit: Petru Stoicănescu, Direcția Silvică Caraș – Severin

Comments

comments