Legionela produce o infecție acută a căilor respiratorii inferioare și este una din cele mai periculoase bacterii pentru om. Preluat de puțin timp de către Ministerul Apărării Naționale, Institutul Cantacuzino își continuă misiunea de a preveni îmbolnăvirile și de a controla bolile transmisibile cu impact în sănătatea publică.

Laboratorul infecții cu transmitere prin vector din cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico – Militară Cantacuzino a fost primul din România, în 1996, care a efectuat diagnosticul microbiologic al legionelozei. Anual 500 de probe de apă sunt testate la standarde internaționale.

Surse de contaminare cu Legionela

O sursa importanta sunt turnurile de racire si instalatiile de preparare a apei calde menajere. Ca surse naturale se poate intalni in ape curgatoare sau helesteie. Odata intrata in organism, bacteria incubeaza o perioada de circa 2 saptamani. Simptomele includ manifestari asemanatoare cu cele ale gripei: febra, frisoane si tuse uscata.

In cazul stadiilor avansate, apar probleme gastrointestinale, afectarea sistemului nervos, diaree, greata, stare generala alterata care se agraveaza in fiecare zi, cei mai afectati fiind copiii pana in 12 ani si batranii.

Alte posibile surse de imbolnavire cu Legionela: umidificatoare, capul de dus, bateriile de chiuveta, piscinele, fier de calcat, masini de produs abur (aspiratoare cu abur). Calea de transmitere este inhalarea de aerosoli respirabili, de exemplu prin dus, in camere cu aer conditionat sau piscine, ce poate duce la dezvoltarea de boli precum febra Pontiac pana la forme grave si uneori mortale de pneumonii.

Legionela – una din cele mai periculoase bacterii pentru om

Legionela (produce o infecție acută a căilor respiratorii inferioare.) – una din cele mai periculoase bacterii pentru omPreluat de puțin timp de către Ministerul Apărării Naționale, Institutul Cantacuzino își continuă misiunea de a preveni îmbolnăvirile și de a controla bolile transmisibile cu impact în sănătatea publică. Laboratorul infecții cu transmitere prin vector din cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico – Militară Cantacuzino, a fost primul din România, în 1996, care a efectuat diagnosticul microbiologic al legionelozei. Anual 500 de probe de apă sunt testate la standarde internaționale.#Cantacuzino #MApN #ArmataRomâniei #ProPatria

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro pe Luni, 3 Septembrie 2018

Comments

comments