VIDEO! Hora Unirii la Centrul Cultural Mioveni

MICA UNIRE din 24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române. Ziua de 24 ianuarie 1859 a rămas în istoria românilor drept data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, la scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

După mai mulți ani în care pașii spre îndeplinirea acestei dorințe arzătoare au fost zădărniciți de atitudinea marilor puteri ale Europei, aceasta a devenit realitate, într-un context favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea „României” de atunci într-un stat modern, aducând pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor.
Mica Unire din 24 ianuarie 1859 a fost primul și cel mai important pas pe calea înfăptuirii statului unitar național, care a deschis calea spre Marea Unire sărbătorită pe 1 decembrie 1918.

După 163 de ani, Mica Unire a rămas în amintirea colectivă drept un eveniment de mare importanță, care este sărbătorită cu respect și bucurie de către administrația locală din Mioveni an de an. Evenimentele organizate pe 24 ianuarie, în semn de omagiu pentru personalitățile care au făcut posibilă Unirea, se deschid cu ascultarea și fredonarea imnului național și se închid pe acordurile Hora Unirii”, transmite conducerea Centrului Cultural Mioveni.
(VIDEO: Ansamblul Folcloric “Plai de Dor” al Centrului Cultural Mioveni, moment artistic dedicat zilei de 24 Ianuarie 1859: Mica Unire-Unirea Principatelor Române)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here