VIDEO! Doi doctori argeșeni, în echipa medicală a anului: Augustin Dima și Liviu Mosoia. Nominalizarea Spitalului Militar Central la Romanian Healthcare Awards 2020, categoria Echipa medicală a anului – Echipa Secției Chirurgie generală I luptă pentru viață, indiferent de perioadele traversate de societate.


Augustin Dima                                                Liviu Mosoia

”Sectie cu activitate operatorie intensa intre 2000-2500 de interventii /an, programate sau in regim de urgenta, 40-50% pe cale laparoscopica; se abordeaza intreaga patologia benigna si maligna complexa, abdominopelvina (proceduri complexe supraspecializate de chirurgie digestiva, gastroesofagiana, hepatica, biliara, pancreatica, colorectala pe cale clasica si laparoscopica; proceduri complexe de rezectie multiorgan pentru patologia tumorilor mezenchimale intra -sau retroperitoneale), patologia defectelor parietale abdominale, patologia sanului, a glandelor endocrine (tiroida, suprarenale), piciorul diabetic, varicelor.

Echipa medicală a Secției și-a asumat rolul de coordonare a echipelor de chirurgie dedicate managementului pacienților COVID 19 și afecțiuni chirurgicale, fiind supusa provocărilor apărute în procesul de pregătire a reacției rapide de răspuns în aceste cazuri medicale complexe, fapt ce a presuspus un eforturt uman și material considerabil.

Întreaga echipă medicală a Secției Chirurgie generală I a contribuit la reușita abordării medico-chirurgicale a cazurilor complexe și grave, multe dintre acestea fiind considerate, de alți specialiști din centre de prestigiu din țară dar și din străinătate, la limita superioară a operabilității. Infrastructura materială și supraspecializarea personalului medical au permis abordarea, în condiții de maximă siguranță și confort, unor patologii hepatice și pancreatice cu risc vital.

Col. medic dr. Mosoia Liviu, medic primar chirurgie generală, doctor în ştiinţe medicale, competenta Chirurgie laparoscopica; Col. medic dr. Ştefănescu Victor-Constantin, medic primar chirurgie generală, competenta Chirurgie laparoscopica și Mr. medic dr. Dima Augustin, medic specialist chirurgie generală, competenta Chirurgie laparoscopica toți specializați în Chirurgie hepatică și pancreatica și transplant în cele mai importante centre de excelență din Franța, ofertați de spitale de top din întreaga lume, au preferat să lucreze în România și să dea o șansă celor care au nevoie de asistență medicală de înaltă performanță și specialitate, asumându-și rolul de coordonatori ai echipelor medicale ale Secției Chirurgie generală I, echipe care au operat cu succes cazuri medicale aflate într-un stadiu evoluat al bolii, dar care au asigurat și suportul postoperator al acestor pacienți, astfel încât evoluția să fie una favorabilă.

Creșterea adresabilității secției, rata de succes a intervențiilor chirurgicale complexe abordate, dotarea cu tehnică și aparatură medicală de ultimă generație și performanță, continuitatea procesului de perfecționare și specializare a personalului medical implicat, indiferent de categoria profesională a acestuia și, nu în ultimul rând, indicatorii de performață finaciari sunt câteva dintre criteriile de sustenabilitate a proiectului Secției Chirurgie generală I, toate acestea fiind în beneficiul pacientului.
Toate argumentele enumerate anterior, fac din Secția Chirurgie generală I un jucător important pe piața serviciilor medico-chirurgicale oferite, în regim de urgență sau pe bază de planificare, în țară, dar si în străinătate, un concurent care nu cedează în fața provocărilor, indiferent de natura acestora.
Performața chirurgicală a determinat dotarea Secției Chirurgie generală I cu aparatură medicală performantă (ex. sistem de ablație tumorală și rezecție organe parenchimatoase prin microunde și radiofrecvență, sistem de disecţie coagulare hepatică prin transcolaţie cu radiofrecvență, etc.), fapt ce a determinat, implicit, eficientizarea actului medical. Totodată, performanțele medicale au generat recunoașterea academică și profesională a experților din domeniul medical dar, mai ales, medico-militar, speciliștii noștrii fiind invitați la cele mai mari spitale din țări precum SUA, Germania, Franța, Istrael, Belgia și China.

Când progresul tehnologic se întâlnește cu oameni dedicați meseriei lor, se pot realiza adevărate capodopere; în cazul nostru operații de anvergură, cu rezultate la care, în urmă cu un deceniu nu am fi îndrăznit să sperăm.

Dintre multiplele aparate moderne de disecție și ablație tumorală, intrate, în ultimii ani, în dotarea Secției Chirurgie Generală I din Spitalul Universitar de Urgență “Dr. Carol Davila”, vă prezentăm pe cel care, folosind tehnologia radiofrecvenței, facilitează diversele tipuri de hepatectomii sau distrucții de tumori hepatice, atât prin chirurgie clasică (deschisă), cât și prin abord miniminvaziv.

Avantajul distrucției tumorale cu radiofrecvență, prin abord laparoscopic, sau transparietal ecoghidat, este dat de posibilitatea tratării pacienților tarați, la care o chirurgie clasică de exereză ar fi mult prea traumatizantă, practic imposibil de suportat (ciroza, vârsta înaintată, recidive tumorale etc.)”, transmit reprezentanții Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central ” Dr. Carol Davila”.

General maior medic Conferențiar universitar dr. Florentina Ioniță-Radu,
Comandantul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”
Col. medic dr. Tănase Mihai, medic primar chirurgie generală, doctor în ştiinţe medicale, competenţă Ecografie generală, competenta Chirurgie laparascopica, Șef Secție Chirurgie generala 1, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila
Ilustratie – Daniel Iancu
Montaj video – col. Oana Ciobanu

Comments

comments