VIDEO. Ciuleandra, jocul popular din Ciofrângeni făcut celebru de Maria Tănase, Liviu Rebreanu  şi Sergiu Nicolaescu.

Ciuleandra, renumitul joc popular cu ritm progresiv, de origine străveche, era închinat cultului solar și practicat într-un ritual inițiatic geto-dac de trimitere a solului la ceruri.

Maria Tănase preia jocul original din comuna Ciofrângeni, judeţul Argeș, și îl dozează prin strigături-comenzi din ce în ce mai repezi, dezlănțuind până la sfârșit o adevărată euforie a ritmului care îl prinde pe ascultător ca într-un vârtej.

Nimeni nu a descris acest dans mai exact ca Liviu Rebreanu, în romanul „Ciuleandra”:

Pornește ca o horă oarecare, foarte lent, foarte cumpătat. Jucătorii se adună, se îmbină, probabil după simpatii, ori la întâmplare, indiferent. Pe urmă, când se pare că oamenii s-au încins puțin, muzica prinde a se agita și a se iuți. Ritmul jocului se accelerează, firește. Jucătorii, cuprinși de după mijloc, formează un zid compact de corpuri care se mlădie, se îndoaie, se răsucește și tresaltă cum poruncesc lăutarii. Cu cât se aprind mai tare jucătorii, cu atât și muzica se ațâță, devine mai zvăpăiată, mai sălbatecă!

Picioarele flăcăilor scapără vijelios, schițează figuri de tropote, sărituri de spaimă, zvâcniri de veselie. Apoi deodată, cu toții, cu pașii săltați și foarte iuți, pornesc într-un vârtej.

Zidul viu se avântă când încoace, când încolo, lăutarii pișcă vehement strunele înăsprind și ascuțind sunetele cu câte-un chiot din gură, la care încearcă să răspundă altul, din toiul jucătorilor, curmat însă și înghițit de năvala ritmului”.

În 1985, Sergiu Nicolaescu regiza Ciuleandra, un film psihologic, cu un scenariu în care adapta romanul omonim al lui Rebreanu. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Ștefan Iordache, Gheorghe Cozorici, Ion Rițiu și Anca Szönyi. Acest film a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1986, dar nu a fost nominalizat în competiție.

Comments

comments