Victor Rebengiuc a pus pe pagina sa de Facebook o analiză făcută de Mihai Coteț, vicepreședintele PNL Pitești

Observ că pesediștii, după ce au rostogolit în online minciuna cu casca din urechea președintelui Klaus Iohannis, răspândesc acum decalogul doamnei Viorica Dăncilă. Mai ,,dășteaptă” decât toată presa la un loc și ciudoasă că nu a fost ea însăși unul dintre jurnaliștii care au pus întrebări, doamna candidat a PSD a lansat 10 întrebări la care ar dori să răspundă președintele. Îmi permit, însă, aroganța (că tot se poartă la PNL, nu?…) să-i răspund eu doamnei Dăncilă, că președintele are lucruri mai folositoare de făcut. Nu că eu nu aș avea, dar păstrând proporțiile, uite că îmi sacrific cafeaua de dimineață și îi răspund doamnei, că așa e politicos!

1. Ați promis în campania electorală din 2014 că veți renunța la imunitatea oferită de funcția prezidențială. De ce i-ați mințit pe români?
„Imunitatea are caracter imperativ, neconstituind un drept subiectiv de care titularul poate uza sau la care poate renunţa după propriul interes.“ au spus-o, negru pe alb, judecătorii CCR. În 2014, Klaus Iohannis a aflat și a înțeles acest aspect lămurit de către specialiști. De-a lungul anilor, imunitatea nu a fost singura temă de dezbatere pe marginea căreia au existat controverse sau interpretări… De fiecare dată a fost nevoie ca forurile de specialitate să se pronunțe. Așa s-a întâmplat și în 2014. Candidatul pe atunci Klaus Iohannis și-a manifestat această dorință, iar judecătorii CCR au dezbătut problema și au decis că… nu se poate. Între timp au trecut cinci ani și mă mir că dumneavoastră nici nu ați aflat și nici nu ați înțeles acest aspect.

2. Cum v-ați făcut dumneavoastră datoria de președinte pentru care v-au ales și v-au plătit cetățenii, dacă în timpul mandatului ați stat mai mult în vacanță decât la muncă? Uitați o altă glumă pe care ați făcut-o astăzi, și anume că ați avut doar 3 concedii în 5 ani. La asta chiar am râs. Oare mâine ce o să ne mai spuneți, că stați în chirie?
Eu nu am râs citind întrebarea dumneavoastră, dar cu siguranță de dumneavoastră au râs consilierii, atunci când au scris-o. Știu că în manualele de tehnici de manipulare scrie că, atunci când rostogolești o minciună la infinit, aceasta este luată drept adevăr de către ceilalți. Atenție, însă, insistând să rostogoliți o minciună chiar după ce a fost demontată, râsul dumneavoastră devine ridicol. Dar ridicolul face parte din normalitatea dumneavoastră de zi cu zi, deci e posibil să nu mai faceți diferența.

3. Ca președinte care a călcat în picioare Constituția și a sfidat apoi deciziile Curții Constituționale, credeți că meritați voturile românilor pentru un al doilea mandat, la care vă dă dreptul tocmai Constituția României?
Aici sunteți dumneavoastră amuzantă. Mi se pare mie sau fostul dumneavoastră șef de partid este pușcăriașul Liviu Dragnea?… Klaus Iohannis cu asta a avut de luptat cinci ani, cu încercările repetate ale PSD, ale dumneavoastră, de a îngenunchea justiția. Că pentru acest lucru Klaus Iohannis a mers până la granița legii… orice om responsabil și normal la cap ar fi făcut-o. Că nu a trecut peste granița legală, însă, este evident. Altfel nu ar mai fi fost lăsat să candideze astăzi. Dar cum dumneavoastră vă considerați mai pregătită și decât toți profesioniștii din justiție la un loc, întrebarea de mai sus este de înțeles…

4. Ați făcut promisiuni mari pentru țară, domnule Iohannis, de exemplu intrarea României în Schengen sau ridicarea vizelor pentru Statele Unite ale Americii, dar nu ați reușit să vă întoarceți în țară decât cu o șapcă și trei poze. E normal, domnule președinte, să nu vă respectați în 5 ani de zile angajamentele și să veniți acum să cereți cu seninătate un al doilea mandat?
Doamna Dăncilă, la ce guvernare ați avut, este o minune că mai suntem membri ai UE și NATO. Dacă acest lucru încă nu s-a schimbat este numai meritul președintelui! Nu am cum să nu remarc amărăciunea din spatele întrebării, dar să știți că nu avem noi nicio vină că atunci când v-ați dus în America nu v-a băgat nimeni în seamă!

5. Ne vorbiți de România normală. Credeți că e normal să vorbiți cu nonșalanță despre justiție și integritate în timp ce dumneavoastră aveți o problemă de corupție cât casa? Sau mai exact, cât șase sau cinci case, pentru că ne-ați spus astăzi că a șasea “a fost eliminată”. Păi domnule Iohannis, dacă nu aveți probleme cu casele, cum a fost “eliminată” cea de-a șasea?
Doamnă Dăncilă, rugați-vă consilierii să vă facă un rezumat cu situația reală, eventual să vă ofere și link-uri cu toate articolele, răspunsurile și lămuririle pe această temă. V-ar scuti de un imens penibil. Din nou!

6. Tot despre România normală: În primele zile de la instalare, Guvernul PNL (guvernul dumneavoastră) a anunțat că vrea să renunțe la subvenții, că nu poate plăti salarii, că vrea să introducă noi taxe și că ar vrea ca bugetarii să muncească până la miezul nopții, asta dacă nu sunt concediați. Domnule Iohannis, acesta este Guvernul normal pe care vi-l doriți pentru România în următoarea perioadă?
Înainte să dezinformați din nou în mod grosolan, mai bine v-ați ruga consilierii să vă pregătească un material amănunțit și justificativ pentru toate găurile pe care le-ați lăsat în buget! La noi, în Argeș – și vă spun pentru că vă văd o sensibilă! – bieții bugetari de la Consiliul Județean și de la Primăria Pitești primesc niște salarii impresionante. Pentru ca ei să primească aceste salarii, copiii cu dizabilități sunt privați de posibilitatea de a primi ajutor de specialitate, de a beneficia de ședințe de recuperare. Nu mai vorbesc de părinții acestor copii, care nu beneficiază de drepturile care li se cuvin! Pentru ca acești bugetari să primească acele salarii, s-a tăiat de la capitolul ,,investiții”! Am fi putut avea o creșă nouă, un after-school, un spital… Am fi putut, stimată doamnă!

7. De ce ați luat în derâdere Pactul Național pentru Bunăstarea Românilor propus de PSD, un act care oferea oamenilor o minimă asigurare împotriva tăierilor de pensii și salarii promovate în urmă cu câțiva ani de aliații dumneavoastră din PNL?
Pentru că demersul a fost de un populism într-atât de evident, încât oricine i-ar fi dat curs ar fi părut cel puțin neserios!

8. Domnule Iohannis, poate ne spuneți până la urmă adevăratul motiv al refuzului de până acum de a participa la o dezbatere cu mine, ca să lămuriți dumneavoastră personal dilema despre care vorbeam. Este teama de o confruntare brutală cu eșecul dumneavoastră ca președinte sau este disprețul față de români? (Vă reamintesc în acest context că există peste 9 milioane de motive pentru a participa la o dezbatere, pentru că sunt peste 9 milioane de români care au votat în turul 1).
Dragă doamnă, personal cred că îi este teamă că dumneavoastră ați putea fi mai bună decât toată presa la un loc și că ați putea să-l puneți în situații mai dificile decât ar putea-o face orice alt analist politic din România… Uitați numai ce ați făcut cu întrebările astea! Probabil că nici nu va mai ieși din casă!

9. Ca să extindem problema dezbaterilor, a dialogului și a prezenței dumneavoastră publice: De ce nu ați acordat nici măcar un interviu în această campanie și nu ați participat în cei 5 ani la vreo emisiune televizată sau vreun interviu? Credeți că nu aveți de dat niciun răspuns la întrebările românilor? Nicio vorbă despre ce ați făcut sau n-ați făcut în acest mandat? Veniți și ne spuneți astăzi că este “o idee interesantă”. E jenant, domnule președinte ca abia acum să vă vină ideea.
După un președinte care a stat mai mult la televizor, se simțea nevoia unuia a cărui prestanță să ridice ștacheta. Știu că vă place bâlciul, face parte din ADN-ul dumneavoastră. Am avut un președinte mai mult în stradă decât la televizor. Aveți și dumneavoastră un merit în toate astea!

10. Și o ultimă întrebare, care să vă ajute să faceți un bilanț fulger al celor 5 ani de mandat: Domnule Iohannis, chiar nu vă îngrijorează absența dumneavoastră din costumul de președinte pe care-l purtați? Nici rușine nu vă provoacă?
Mult stimată… doamnă, acum înțelegeți de ce președintele nu dorește să coboare într-atât de mult nivelul dezbaterii? Pentru că ați veni cu întrebări ridicole precum cele de față. Pentru că gândiți în șabloane. Pentru că, deși președintele a răspuns în nenumărate rânduri cu privire la situația celor șase case, cu privire la vacanțele sale, cu privire la imunitate sau la motivațiile pentru care a acționat într-un mod sau altul, dumneavoastră nu aveți capacitatea de a procesa. La fiecare dintre întrebările de mai sus, președintele Klaus Iohannis a răspuns și… nu o dată! A răspuns de mai multe ori, în contexte diferite, ca să pricepeți și dumneavoastră. De aceea v-aș sfătui ori să vă concediați consilierii care nu și-au făcut temele, ori să încetați în a vă jigni electoratul, mințindu-l și manipulându-l. Vă ofer doar un exemplu mărunt, dar elocvent: întrebat dacă are o cască în ureche, președintele arată public că nu are. Și dacă ar fi avut-o, nu i-ar fi fost de niciun folos, oricine a lucrat cu așa ceva știe. Dar colegii din PSD au rostogolit imediat această mârlănie, în frunte cu dumneavoastră, încercând să păreți… ironică. Păi, stimată doamnă, nu doar că nu ați fost ironică, ci ați reușit să fiți din nou ridicolă, așa cum sunteți zi de zi, insistând și forțând o dezbatere în care nu aveți ce căuta. De ce? Mai ascultați o dată ceea ce v-a transmis Klaus Iohannis! Dacă nu pricepeți, rugați-l pe soțul doamnei Olguța să vă traducă, mi se pare că sintetizează foarte bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here