Vești proaste! Întârzieri pentru drumul expres Pitești – Craiova

Licitația pentru proiectarea și execuția tronsonului 3 (32 km) al Drumului Expres Craiova Pitești a fost anulată de către Compania de Drumuri, la peste un an și jumătate de când a fost lansată. „ Aceeași soartă o va avea și lotul 4. În total avem 63,5 km în plop. Deși am spus de nenumărate ori că se va ajunge aici, am fost ignorați. Prostia și fuga de răspundere a iresponsabililor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere se traduc în minim 17 luni de întârziere a proiectului”, atrage atenția Asociația Pro Infrastructura.

”CNAIR a ANULAT licitația pentru tronsonul 3 al Drumului Expres Craiova-Pitești. Comunicările au fost trimise către ofertanți în 18.02.2019. Aceeași soartă o va avea și lotul 4. În total avem 63,5 km în plop. Deși am spus de nenumărate ori că se va ajunge aici, am fost ignorați. Prostia și fuga de răspundere a iresponsabililor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere se traduc în minim 17 luni de întârziere a proiectului!

Povestea halucinantă pe scurt. Licitațiile au fost pornite în 08.07.2017. Compania Strabag a depus contestații la ambele tronsoane ÎNAINTE de deschiderea ofertelor, acuzând CNAIR de nereguli în documentația tehnică. Strabag primește câștig de cauză în instanță, iar CNAIR este obligată să ia măsuri de remediere și să amâne data depunerii ofertelor.

Surpriză! CNAIR nu a așteptat decizia definitivă a judecătorilor și a deschis ofertele! Astfel că hotărârea instanței nu a putut fi pusă în aplicare. Rezultatul? Anularea licitației!

În loc să-și asume greșeala, anulând imediat licitația și repornind procedura, iresponsabilii CNAIR au mers până în pânzele albe, atacând pe cale extraordinară, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), fără a avea sorți de izbândă. Recursurile CNAIR au fost respinse de ÎCCJ.

Am prezis deznodământul încă din decembrie 2017: http://bit.ly/2NcEynX. Ziceam atunci: „Procedurile de licitație lansate sunt TOATE amânate în repetate rânduri și unele dintre ele sunt aproape de anulare în urma deciziilor judecătorești, precum în cazul Drumului Expres Craiova-Pitești.”

Mai mult, am avertizat încă din 03.07.2017 (link: http://bit.ly/2tvN9v0) că proiectul Craiova-Pitești este lansat în grabă, pe baza unui studiu de fezabilitate vechi, lacunar și cu o documentație de licitație de foarte slabă calitate. Adunăm cel puțin 17 luni suplimentare în care șoferii își vor risca viața. Nervi tociți, timp pierdut, bani irosiți și oportunități ratate fiindcă oficialii CNAIR suferă de prostie cronică și încăpățânare acută”, precizează reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here