Din data de 10 decembrie, firmele producătoare de tutun nu mai au voie să producă ţigări cu arome sau aditivi, iar pachetele vor conţine noi imagini şi avertismente. Condițiile pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun şi a celor conexe se vor modifica din 10 decembrie, odată cu intrarea în vigoare a unui act normativ în acest sens. Astfel, firmele nu vor mai avea voie să producă ţigări cu arome sau aditivi speciali, fiindu-le însă permisă vânzarea stocurilor existente până în mai 2017. Totodată, fumătorii nu vor mai găsi să cumpere ţigări mentolate începând cu 2019, iar pachetele de ţigări vor avea noi mesaje şi imagini grafice de avertizare pentru cumpărători.

Actul normativ aplicabil din 10 decembrie stabileşte ingredientele ce vor putea fi utilizate în fabricarea produselor din tutun, precum și nivelurile maxime ale emisiilor de gudron, nicotină și monoxid de carbon. Astfel, producătorilor de ţigări le va fi interzisă, de mâine începând, producerea ţigărilor şi a tutunului rulat care au o aromă caracteristică, respectiv un miros sau gust diferit de cel al tutunului, cum ar fi aromele de fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri sau vanilie.

Producătorii şi importatorii produselor din tutun vor avea şi alte obligaţii de îndeplinit, din 10 decembrie. Mai exact, aceştia vor raporta autorităţilor informaţii cu privire la ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie, la emisiile produselor de tutun şi date privind volumul vânzărilor de produse de tutun din România, pe tip şi marcă. În plus, producătorii din domeniu vor avea obligaţii de raportare extinsă pentru anumiți aditivi conținuți în țigarete și tutunul de rulat. O altă prevedere foarte importantă inclusă în Legea nr. 201/2016 reglementează etichetarea produselor din tutun. Concret, aceasta va trebui să cuprindă un avertisment general — ”Fumatul ucide”, pe 50% din suprafaţa laterală –, dar şi un mesaj de informare — “Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer”, pe 50% din suprafaţa laterală. De altfel, aceste avertismente vor trebui tipărite cu respectarea anumitor caracteristici tehnice, precum mărimea caracterelor folosite sau poziţionarea mesajului.

Comments

comments