Veste bună pentru angajații MAI. Despăgubiri de viaţă şi sănătate pentru poliţişti

741 views

La sediul MAI a avut loc, luni, 17 septembrie, şedinţa Comisiei de dialog social, pentru discutarea propunerilor MAI de modificare a legislaţiei privind asigurarea despăgubirilor de viaţă, sănătate şi bunuri ale poliţiştilor. Cheltuielile legate de asistenţa medicală efectuată în unităţi sanitare publice din ţară, cazare şi masă în unitatea medicală respectivă, medicamente şi dispozitive medicale, transport dus-întors până la/ de la unitatea medicală pentru poliţistul rănit şi un însoţitor al acestuia vor fi acoperite de stat, potrivit unui proiect al Ministerului Afacerilor Interne, supus dezbaterii publice.

”Printre propunerile MAI se numără acordarea de despăgubiri pentru a acoperi contravaloarea cheltuielilor legate de asigurarea tratamentului medical şi pentru poliţiştii invalizi, respectiv poliţiştii răniţi care au fost declaraţi inapţi pentru serviciul poliţienesc şi care au fost încadraţi într-un grad de invaliditate de către comisiile de expertiză medico-militare, ca urmare a rănirii suferite. În prezent, nu este prevăzută în mod expres acoperirea acestor cheltuieli medicale efectuate după încetarea raporturilor de serviciu. Printre cheltuielile care vor fi acoperite se numără cele legate de asistenţa medicală efectuată în unităţi sanitare publice din ţară, cazare şi masă în unitatea medicală respectivă, medicamente şi dispozitive medicale, transport dus-întors până la/ de la unitatea medicală pentru poliţistul rănit şi un însoţitor al acestuia”, se arată în comunicatul MAI.

În situaţia în care poliţistul rănit nu poate fi tratat în instituţii sanitare publice din ţară, în baza unui referat întocmit de către o comisie multidisciplinară constituită prin dispoziţie a directorului Direcţiei Medicale, ministrul Afacerilor Interne poate aproba acordarea de despăgubiri care să acopere toate cheltuielile realizate în unităţi sanitare private din ţară sau unităţi sanitare din străinătate.

De noile prevederi vor beneficia şi poliţiştii invalizi, respectiv poliţiştii răniţi, care au fost clasaţi ”inapți” pentru serviciul poliţienesc şi care au fost încadraţi într-un grad de invaliditate anterior intrării în vigoare.

Comments

comments