Cetățenii fără venituri, care nu sunt coasigurați și nici nu sunt scutiți de plata contribuției la sistemul asigurărilor de sănătate, pot plăti această contribuție în caz de spitalizare.

În Monitorul Oficial a fost publicată legea 112 din 2016, care aduce o serie de modificări la Codul fiscal. Potrivit deciziei publicate în Monitorul Oficial, de la plata contribuției de sănătate au fost scutite veniturile din investiții- dividende, dobânzi, vânzări acțiuni- sau veniturile din alte surse, atunci când acestea sunt singurele venituri realizate, iar baza anuală de calcul este mai mică de 12 salarii minime pe țară.

Un alt element de noutate este legat de introducerea unei proceduri de plată opționale în cazul persoanelor care nu realizează venituri, nu beneficiază de scutire de la această plată sau nu sunt coasigurate. Aceste persoane pot opta între plata contribuției în procent lunar de 5,5% în baza unei declarații de asigurare (Declarația 604) (în această situație, contribuția datorată este raportată la salariul minim pe economia din luna efectuării plății),
fie plata contribuției la momentul utilizării unor servicii de sănătate publică (în această situație, baza de calcul a contribuției de 5,5% se raportează la 7 salarii minime brute pe economie). Scadența obligației pentru plata lunară este 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuția.

Comments

comments