Paracetamolul, medicament folosit uzual în tratarea răcelii, dar și aspirina, nu mai pot fi cumpărate la liber în Franța, după ce o tânără a murit în urma unei intoxicații. Unii farmaciști ar vrea să introducă și în România restricții asemănătoare, însă medicii au păreri împărţite.

Restricțiile din Franța vizează automedicația, astfel că antitermicele precum paracetamolul și aspirina pot fi vândute doar dacă farmacistul consideră că pacientul are într-adevăr nevoie de ele. Asta pentru că o doză prea mare de paracetamol este extrem de toxică pentru ficat, poate provoca hepatită și chiar decesul.

Decizia a fost luată după ce, acum doi ani, o tânără de 22 de ani a fost găsită moartă în casa ei din Strasbourg, răpusă de o intoxicație hepatică acută provocată de paracetamol. În România, un tânăr de 19 ani a fost acum două luni la un pas de moarte din același motiv, relatează Digi24.

Cele mai bine vândute medicamente fără prescripţie în România sunt pe bază de aspirină, paracetamol și ibuprofen. Farmaciștii de la noi se tem să nu ajungem în situația din Franța, unde consumul de paracetamol a crescut cu peste 50 la sută în ultimii 10 ani. „A fost o consecință a liberalizării accesului la medicamentele OTC. Faptul că farmaciștii nu au mai consiliat diverse categorii de pacienți. Paracetamolul este cunoscut că are are reacții adverse la nivel hepatic dacă e administrat mai mult de 4 grame pe zi, cinci zile consecutiv. Ibuprofenul necesită precauții foarte mari, chiar contraindicații în patologii cu risc hemoragic crescut, ulcer, putând provoca hemoragie intestinală fatală”, consideră Cornel Chiriţă, profesor de Farmacologie la Universitatea de Medicină și Farmacie Bucureşti.

Comments

comments