Senatorul Șerban Valeca susține că nu este incompatibil

Vinerea trecută, în conferinţa de presă a Partidului Mişcarea Populară, preşedintele filialei argeşene, Cătălin Bulf a anunţat că potrivit cercetărilor sale, preşedintele PSD Argeş, Şerban Valeca, ar fi incompatibil, pentru că este, în acelaşi timp, şi senator şi preşedinte al Consiliului Ştiinţific al ICN.

În replică, senatorul Valeca a transmis un comunicat de presă în care explică de ce respectivele două funcţii nu sunt, de fapt, incompatibile. Iată punctul său de vedere. 

Comunicat de presa

Având in vedere informația publicata din 19.06.15 privind conform căreia Președintele Consiliului Științific al ICN ar fi incompatibil cu funcția de senator va comunic următoarele:
1. In conformitate cu legislația si reglementările in vigoare membrii Consiliului Științific inclusiv președintele sunt aleși prin vot secret de către studiile superioare din ICN pe o perioada de 3 ani;
2. Toți membrii Consiliului Științific (inclusiv președintele) sunt angajați cu norma întreagă sau parțială ai ICN pe funcții de cercetare (CS, CS3, CS2 sau CS1) care nu reprezintă funcții de conducere administrative si nu primesc plăti suplimentare pentru aceasta activitate.
3. Pentru cercetătorii care îndeplinesc vârsta de pensionare, conform reglementarilor in vigoare, la cererea acestora adresata administrației ICN, administrația solicita un aviz pozitiv sau negativ de la consiliul științific privind oportunitatea prelungirii sau nu in funcție de programele de cercetare aflate in derulare si de pregătirea noii generații de specialitate. După cum se poate observa in acest caz, membrii consiliului analizând cerințele pentru o parte dintre colegi au avizat 1 an, pentru alta parte numai 6 luni sau au emis un negativ, urmând ca administrația sa decidă calea de urmat.
4. In privința relațiilor internaționale Consiliul Științific este obligat sa analizeze anumite cooperări pentru a verifica concordanta cu programul multianual de cercetare care este in monitorizarea consiliului; In cazul menționat este vorba despre o aplicație (i-CRADLE) la nivelul Comisiei Europene in vederea dezvoltării de tehnologii noi pentru reactoare nucleare de generație 4 in parteneriat european.
5. Conform legislației in vigoare senatorii, deputații si membrii guvernului pot desfășura activități in domeniul educației si cercetării ei nu au voie sa dețină funcții executive, numite: director, membru in consiliile de administrație, după cum s-a arătat mai sus președintele consiliului nefiind o funcție executiva.
6. Ca urmare, așa cum se observa din cele prezentate si din Hotărârea CS din 12.05.15., consiliul (chiar in lipsa mea-ședința fiind condusa de vicepreședinte) doar a avizat anumite propuneri conform cerințelor legale, urmând ca administrația ICN sa decidă pașii de urmat.

In concluzie afirmația privind o eventuala incompatibilitate este neadevărata aceasta făcând parte din categoria contaminărilor nejustificate ale opiniei publice, iar activitatea unui institut de talie internațională nu trebuie implicata in asemenea jocuri mărunte.

Cu stima,
S.Valeca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here