Traseul prin CANIONUL VALEA LUI STAN este unul dintre cele mai frumoase şi spectaculoase drumuri pedestre din Romania iar datorită accesibilităţii lui este un traseu din ce în ce mai îndrăgit de iubitorii de munte.

Traseul începe la aproximativ 1,8 km după parcarea de la Cetatea Poienari, în sensul de urcare spre spectaculosul Transfăgărăşan. După mai multe soluții de escaladare a stâncilor, în 2011 s-a ajuns la ceea ce se vede există azi, o mulţime de amenajări care să ajute turiştii, realizate, în principal de salvamontiştii argeşeni.

Datorită numărului mare de vizitatori traseul a fost marcat, dar dificultatea traseului întârzie omologarea. Pornirea se face în aval de barajul Vidraru, de la troița de la marginea drumului. În prima jumătate de oră poteca ne conduce într-o vale calmă, dar la prima cascadă apare și prima scară metalică.

De aici când pe o parte când pe alta a pârâului, avansarea se face cu ajutorul unor amenajări metalice.

Există multe scări, cabluri, chiar și pasarele între versanții pârâului învolburat. Ultimul sector al zonei stâncoase urmează un canion îngust, care la ape mici poate fi traversat pe pietre. Finalul traseului este marcat de un stăvilar.

Traseul continuă pe malul pârâului, pe lângă o ultimă cascadă, și în scurt timp se ajunge în pucntul terminus, Poiana Călugăriţa, pre marcată de un copac pe care a fost inscripţionată direcţia. La dreapta se vede un observator de vânătoare de unde se coboarâ prin pădure până la un drum forestier.

Farmecul traseului este dat de mulţimea scărilor care te ajută să înaintezi şi să depăşeşti imensele stânci, de cablurile şi de podurile metalice ce-ţi permit să traversezi de pe o parte pe alta cascadele formate de râu, de mersul pe deasupra micilor lacuri simţindu-te ca un mare alpinist, totul într-un cadru natural salbatic, cu imagini de vis, cu înălţimi abrupte şi stânci taioase.

Este un traseu care seamănă cu cel de la 7 Scări şi care depaseste ca nivel pe cele din Cheile Râmetului şi Cheile Turzii.

Comments

comments