Vaccinul Johnson&Johnson ajunge în centrele din România săptămâna viitoare. Primii imunizați cu acest ser vor fi deținuții

Vaccinul Johnson&Johnson ajunge în centrele din România săptămâna viitoare. Primii imunizați cu acest ser vor fi deținuții. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a declarat că, începând de săptămâna următoare, vaccinul Johnson&Johnson va ajunge în centrele de vaccinare din România, ținând cont de faptul că EMA a stabilit că beneficiile imunizării cu acest ser depășesc riscurile.

Vaccinul Johnson&Johnson a fost supus în cursul zilei de ieri unei evaluări a Comitetului de Farmacovigilență, de la Agenția Europeană a Medicamentului, s-a transmis foarte clar că beneficiile depășesc riscurile, există acest semnal de siguranță, exact cum se întâmplă la vaccinul de la AstraZeneca.

Este importantă informarea oamenilor vizavi de acele semnale de alarmă. Așteptăm un comunicat de la compania Johnson&Johnson în ceea ce privește livrările următoare de doze, tocmai pentru a avea o predictibilitate și a decide în ce formă vom folosi vaccinul, dar categoric, de săptămâna următoare vor fi puse în centre, foarte probabil că vor fi folosite în centre precum drive-through, în centre mobile, și pot fi alocate și către medicii de familie. 

Cu siguranță va fi mult ușurat procesul de vaccinare, ținând cont că va fi vorba de o singură doză”, a declarat, miercuri, Valeriu Gheorghiță.

Potrivit Agenției Europene pentru Medicamente, cheagurile de sânge ar trebui adăugate la efectele secundare rare ale vaccinului Johnson & Johnson. La fel ca în cazul vaccinului AstraZeneca, raportul beneficiu – risc al serului rămâne pozitiv.

Comitetul EMA a analizat mai multe probe, inclusiv opt cazuri de tromboze din Statele Unite ale Americii. Printre acestea este și un deces. În SUA a fost luată decizia de suspendare a procesului de vaccinare cu serul de la Johnson & Johnson, după ce mai multe persoane adulte au dezvoltat tromboze în urma administrării serului. Toate persoanele cu probleme au sub 60 de ani, majoritatea femei, iar efectele secundare au apărut în cel mult trei săptămâni de la vaccinare.

Până pe 13 aprilie, peste 7 milioane americani s-au vaccinat cu Johnson & Johnson.

EMA va continua să monitorizeze toate vaccinurile folosite în UE.

Valeriu Gheorghiță a anunțat că urmează să înceapă vaccinarea în rândul persoanelor private de libertate. Pentru imunizarea deținuților din penitenciare va fi folosit serul de la Johnson & Johnson.

Gheorghiță a precizat că în penitenciare va fi folosit serul anti-COVID de la Johnson & Johnson, dar se vor putea folosi și alte tipuri de vaccinuri, atâta timp cât vor fi respectate condițiile acestora de păstrare.

„Se va distribui vaccin de la Johnson and Johnson pentru a facilita vaccinarea pentru că este vorba de o singură doză, însă se pot folosi și alte tipuri de vaccinuri în măsura în care se respectă lanțurile de frig și celelalte condiții necesare”, a explicat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here