Vaccinarea împotriva COVID-19 cu doza 3 începe astăzi

0
111

Vaccinarea împotriva COVID-19 cu doza 3 începe astăzi. În România începe astăzi administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19, la persoanele care au cel puțin 6 luni de la vaccinarea cu primele două doze.

Autoritățile anunțaseră inițial că într-o primă fază se vor putea vaccina doar categoriile considerate la risc – persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice și angajații din domenii expuse unui risc mare de infectare – personal medical și angajații din sistemul de învățământ.

În cele din urmă, s-a decis să se meargă pe ideea primul venit, primul servit: doza 3 de vaccin împotriva COVID-19 va fi administrată tuturor celor care doresc, singura condiție fiind distanța de cel puțin 6 luni de la rapel.

În jur de 1,5 milioane de persoane din categoriile considerate vulnerabile s-ar putea prezenta, într-o primă fază, pentru administrarea dozei 3 de vaccin, având în vedere faptul că până la data de 28 martie – acum 6 luni – s-au vaccinat împotriva COVID-19 aproximativ 1,5 milioane de persoane din categoriile vulnerabile, estimează medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei și membru al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Doza 3 poate fi administrată în orice centru de vaccinare unde sunt administrate vaccinuri Pfizer și Moderna sau în cabinetele medicilor de familie care au primit aceste vaccinuri.

Vaccinarea cu doza 3 se face doar cu vaccin pe baza tehnologiei ARN mesager, produs de Pfizer-BioNTech sau Moderna, inclusiv în cazul celor vaccinați inițial cu AstraZeneca.

Având în vedere faptul că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea unei doze suplimentare, deoarece nu s-au împlinit încă 6 luni.

Pentru administrarea acestei doze se poate face programare la centrul de vaccinare în platforma de programare dar este posbilă și prezentarea directă în centrul de vaccinare sau programarea la cabinetul medicului de familie.

Vaccinul împotriva COVID-19 și cel împotriva gripei se pot face în aceeași zi, fără niciun fel de problemă, a explicat pentru HotNews.ro Gindrovel Dumitra, medic de familie, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei și membru al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Vaccinurile se pot face fiecare într-o mână sau, în cazul în care, din diferite motive, o persoană dorește să facă ambele vaccinuri în aceeași mână, acest lucru este posibil, cu condiție să se lase o distanță de 3 centimetri între locurile unde este administrat fiecare vaccin, în aceeași mână.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here