Vaccinare, doza 3. Persoanele care au primit primele două doze de Astrazeneca vor primi vaccin pe bază de ARN mesager

Vaccinare, doza 3. Persoanele care au primit primele două doze de Astrazeneca vor primi vaccin pe bază de ARN mesager. În urmă cu două zile a început vaccinarea cu doza a treia împotriva coronavirusului, în România. Până la această oră, deja zeci de mii de români au ales să se imunizeze cu această doză.

Persoanele care au efectuat, deja, cele două doză inițiale cu Astrazeneca, vor primi a treia doză cu unul dintre vaccinurile pe bază de ARN mesager.

”Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna)”, se arată pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro.

Cu privire la cei care s-au imunizat cu serul Johnson&Johnson, autoritățile spun că nu au, încă, nevoie de o doză de rapel.

”Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.

Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice”, spune autoritățile.

Doza 3 este ferm recomandată:

  • persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
  • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ

Sunt două condiții pentru vaccinarea cu doza de rapel (booster):

  1. Două doze de vaccin administrate;
  2. Să fie trecute 180 de zile de la a doua doză.

Astfel, toate persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu două doze (completă sau heterologă) și pentru care au trecut 180 de zile de la schemă completă se pot programa în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru administrarea dozei de rapel (booster).

Indiferent dacă administrarea primelor două doze s-a realizat cu programare în platformă sau direct în centrul de vaccinare, toate persoanele care îndeplinesc cele două condiții se pot programa pentru doza de rapel (booster).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.