„USL duce o politică populistă şi fără perspective!”

Cătălin Teodorescu, liderul PDL Argeş, critică noile măsuri luate de Executivul condus de Victor Ponta, afirmând că renunţarea la investiţiile şi proiectele în curs de derulare, în favoarea cheltuielilor sociale, nu va putea redresa situaţia economică, dimpotrivă. „Proiectul de rectificare bugetară aprobat de Guvernul USL, care prevede modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,25% din PIB, reflectă deteriorarea situaţiei economice din România.

Reducerea ritmului de creştere economică, prognozat de analiştii şi de instituţiile financiare internaţionale la 1,7% şi apoi la 1,2%, a scăzut la sub 1%, ca urmare directă a acţiunilor liderilor USL, care au generat criza politică şi au decredibilizat statul român pe plan internaţional. Rectificarea de buget aprobată de Guvern este de natură să ne îngrijoreze, deoarece măsurile adoptate nu sunt menite să redreseze situaţia economică, pentru că s-a renunţat la investiţii şi proiecte în curs de derulare, pe motiv că acestea ar fi nepotrivite sau ineficiente, în favoarea măririi cheltuielilor sociale. Cei din USL duc o politică populistă şi fără perspective, gândindu-se la obţinerea unor rezultate electorale la alegerile parlamentare, fără să fie interesaţi de dezvoltarea economică a ţării pe termen mediu şi lung. Concret, Guvernul a majorat cheltuielile de personal cu 1,1 miliarde lei la rectificarea de buget, aici fiind incluse majorările salariale cu 8% pentru bugetari şi restituirea sumelor restante către pensionari. Aceste creşteri sunt artificiale, deoarece inflaţia şi scumpirile anunţate de autorităţi vor avea ca efect scăderea nivelului de trai al cetăţenilor. Guvernul încearcă astfel să creeze ideea că a găsit soluţii pentru salarii şi pensii, lucru care nu este adevărat. Aceste măsuri au fost posibile prin reducerea cu 2 miliarde de lei a fondurilor pentru investiţii, finanţate atât din bugetul de stat, cât şi din fondurile europene. De asemenea, proiectele şi investiţiile în curs de derulare în 2012 au fost şi ele blocate. Acest mod de a guverna ţara este falimentar, deoarece costul investiţiilor care nu sunt duse la timp la bun sfârşit creşte, ajungând să fie dublu sau chiar triplu. România este în situaţia în care nu îşi permite astfel de lucruri şi are nevoie, conform estimărilor tuturor specialiştilor, de investiţii masive în diverse sectoare de activitate”. Potrivit liderului PDL Argeş, un alt fapt îngrijorător îl reprezintă pierderea cofinanţării pentru proiectele cu fonduri europene, factor negativ pentru potenţialul de creştere economică pe termen lung de care Guvernul USL se face vinovat.
„Ocupaţi cu lupta politică, cei din USL au neglijat economia şi dovedesc din nou incompetenţa, populismul şi demagogia care îi caracterizează, prin acţiunile pe care le întreprind. O dovadă elocventă în acest sens este faptul că, imediat după revenirea la Cotroceni a lui Traian Băsescu, cursul leu-euro s-a stabilizat, în ciuda afirmaţiilor liderilor USL, care susţineau că suspendarea preşedintelui nu are legătură cu deprecirea cursului. Dacă cei aflaţi astăzi la Putere vor continua să adopte acest gen de decizii, economia României ar putea înregistra derapaje masive. Se poate renunţa la investiţii în favoarea măririi consumului, se va crea iluzia creşterii nivelului de trai într-o perioadă scurtă, însă economia se va prăbuşi într-un timp foarte scurt, pentru că baza materială pe care se face producţia nu mai există”, mai spune Cătălin Teodorescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.