Urși pe Transfăgărășan. Sfaturi de la polițiștii argeșeni pentru turiști! Ce să faci dacă întâlnești ursul

Nu-ți risca viața pentru o poză cu ursul! Informarea cetăţenilor şi turiştilor care tranzitează traseele turistice din zona montană, asupra eventualelor pericole care pot să apară, în special cele generate de apropierea de animalele sălbatice, rămâne o preocupare constantă a poliţiştilor şi jandarmilor.

”Începând cu 1 iulie a fost deschis circulației publice DN 7C Transfăgărășan. După cum se ştie, în perioada de vară, foarte mulţi turişti, atât români, cât și străini, tranzitează acest traseu turistic. Parcurgerea acestui minunat traseu montan presupune, de multe ori, şi anumite riscuri, de la apariţia fenomenelor meteo imprevizibile, la prezenţa neaşteptată a animalelor sălbatice, în special urşi.
Ştim cu toţii cât de frecvente sunt întâlnirile cu urşii pe Transfăgărăşan, dar nu există o conştientizare a consecinţelor pe care le pot avea aceste întâlniri.

Pentru preîntâmpinarea oricărui eveniment de natură să aducă atingere integrității corporale, sănătății sau patrimoniului cetățenilor, polițiștii argeșeni vor intensifica activitățile de prevenire și conștientizare a turiștilor, cu privire la riscurile la care se expun prin hrănirea, fotografierea/filmarea animalelor sălbatice, deoarece acestea pot reacționa violent, la o acțiune care nouă ni se pare normală.

Hrănirea animalelor sălbatice le învăță că au o sursă de hrană sigură atunci când apar turiștii și vor veni mereu în zonele frecventate de aceştia, însă acest comportament poate duce la incidente periculoase, uneori chiar fatale.

Astăzi, polițiștii din cadrul Compartimentului Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Albeștii de Argeș, au desfășurat o activitate preventivă, în zona barajului Vidraru și pe DN7C, pentru conștientizarea turiștilor, cu privire la riscurile la care se expun prin hrănirea, fotografierea sau filmarea urșilor. Prin intermediul unor discuții informale, polițiștii le-au transmis turiștilor ce trebuie să facă în cazul în care, în traseul lor, se întâlnesc cu animale sălbatice și le-au povestit ce consecințe grave pot avea anumite gesturi în cazul în care nu țin cont de recomandări”, transmite Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Argeș.

Recomandări pentru siguranța turiștilor:

Dacă poți să-ți faci un seflie cu animalul, atunci clar ești prea aproape, deci, în pericol iminent!
Apropierea de un animal sălbatic poate fi fatală, ești pe teritoriul lui și poate avea reacții imprevizibile;
Nu plecați singuri în trasee turistice;
Puneți în rucsac un fluier;
Pe tot parcursul traseului faceți-vă semnalată prezența, vorbiți mai tare, fluierați și fiți atenți la detalii;
Ocoliți zonele cu zmeuriș, ierburi și tufe înalte;
Evitați să mâncați alimente cu mirosuri care atrag (friptură, mezeluri, etc.)
Aveţi grijă unde depozitaţi resturile menajere;
Evitați zonele unde știți că își fac apariția frecvent animalele sălbatice;
Nu oferiți mâncare animalelor sălbatice;
Dacă apar pe stradă, opriți mașina, lăsați-le să treacă și continuați-vă drumul, fără a claxona sau coborî din mașină pentru fotografii/filmări.
Dacă totuși vă treziți cu ursul în față, încercați să vă îndepărtați fără mișcări bruște și fără să-l scăpați din privire, țineți rucsacul în față, ca pe un scut și strigați după ajutor, în speranța că alți turiști vă vor auzi. Dacă animalul se apropie de dvs. încercați să păreți mai mari, prin ridicarea brațelor deasupra capului. În niciun caz nu fugiți! (foto ilustrativ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here