URS împuşcat la Arefu. Vânătorii l-au prins când era pe cale să dea atacul într-o gospodărie. Vânătorii Direcţiei Silvice Argeş au împuşcat, miercuri seară, un exemplar periculos de urs la Căpăţâneni-Arefu.

Ca urmare a numeroaselor atacuri soldate cu pagube materiale şi chiar victime omeneşti, Ministerul Mediului a aprobat o cotă de intervenţie pentru eliminarea câtorva exemplare de urs. Argeşul a primit “verde” pentru a recolta două, unul la Arefu şi unul la Bratia-Aninoasa potrivit directorului DS Argeş, ing. Armand Chiriloiu.

“Deocamdată am reuşit să eliminăm doar unul, pe cel de la Căpăţâneni, Arefu. Era clar cel care făcea pagube pentru că oamenii noştri l-au urmărit şi l-au prins chiar când era pe cale să intre din nou într-o gospodărie, la un coteţ de animale. Pe celălalt, de la Bratia, cel care a atacat în urmă cu ceva vreme un pădurar, nu l-am găsit încă, deşi l-au pândit. Noi am cerut aprobare pentru recoltarea de urgenţă a 7 exemplare dar, deocamdată, am primit doar pentru cele două. Aşteptăm să vedem ce ne mai transmite ministerul. Dar ne-ar mai trebui minim 4-5 aprobări, pentru că mai sunt exemplare periculoase” ne-a declarat Armand Chiriloiu.

Deşi derogarea de la lege (care interzice, de fapt, împuşcarea acestei specii) s-a făcut strict pe motive de pericol pentru oameni, ursul împuşcat aseară s-a dovedit a fi şi un trofeu. “A fost un exemplar de circa 180 de kilograme, de 300 de puncte CIC, însemnând trofeu de medalie de aur. Acum vom continua procedura stabilită pentru astfel de cazuri: carnea va fi scoasă la vânzare, pielea se sărează şi se prelucrează urmând să fie vânduită iar trofeul, adică craniul, va fi păstrat şi trecut în evidenţa instituţiei” ne-a mai explicat directorul Direcţiei Silvice.

Dacă recoltarea s-ar fi făcut la liber, cu un vânător care ar fi plătit pentru acest lucru, şi sunt destui, majoritatea străini, după cum se ştie, Direcţia Silvică ar fi încasat pentru acest exemplar 5.000 de euro. „Ar fi fost ceva dacă am fi vândut! Dar aşa, recoltarea a fost făcută de lucrătorii noştri silvici. 5000 de euro pentru acesta, 5000 pentru al doilea… Am fi avut bani să susţinem activitatea, am fi avut bani să dăm mai mult de mâncare la cei de sus, ca să nu mai coboare…” mai spune Armand Chiriloiu, specialist în vânătoare.

Comments

comments