UPIT va fuziona cu Politehnica București! Anunțul rectorului Dumitru Chirleșan

Contractul de fuziune a Universității din Pitești cu Politehnica București a fost aprobat în Senatul instituției argeșene, potrivit anunțului rectorului UPIT, Dumitru Chirleșan. Potrivit acestuia, noua universitate va fi de tip “federație”, cu două centre coordonate de câte un prorector, iar fuziunea se va face printr-o lege specială!

Fuziunea dintre Universitatea Politehnica din București (UPB) și Universitatea din Pitești (UPIT), negociată în ultima jumătate de an, intră pe ultima sută de metri după ce, săptămâna trecută, Senatul instituției argeșene de învățământ superior a aprobat contractul de fuziune, care va fi discutat și la nivelul Senatului UPB.

Astfel, urmează să apară o nouă instituție, „Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București”.

Dumitru Chirleșan: „Da, a fost aprobat de Senat contractul de fuziune, în forma lui primară. Au avut loc niște negocieri prealabile, de prin iulie anul trecut tot ne întâlnim și discutăm. Concret, ultima negociere a fost acum circa două săptămâni, într-o vineri, când contractul de fuziune a căpătat forma actuală”

Rectorul UPIT, Dumitru Chirleșan, a explicat pentru portalul Edupedu.ro modul cum ar urma să se realizeze fuziunea și cum va arăta, în linii mari, structura noii universități, care, spune el, va avea construcția unei „federații” la care vor putea să adere și alte instituții. Astfel, legea de înființare va fi inițiată de Guvern iar la noua instituție vor putea adera și alte instituții de învățământ superior. Întrebat cu ce ajută fuziunea Universitatea din Pitești, rectorul acesteia a explicat că ea sprijină creșterea în domenii curriculare unde instituția “are potențial”, dar pe care nu-l putea dezvolta “în condițiile actuale, din limitări multiple – și materiale, și academice, și strategice. (…) Acum va exista un potențial de creștere foarte mare și ca studenți, dar și ca personal didactic.”

Senatul UPIT a adoptat hotărârea pe 18 ianuarie, cu 39 de voturi pentru, 1 vot împotrivă și 4 abțineri. Membrii senatului au aprobat astfel contractul de fuziune prin comasare/contopire” a celor două universități, ceea ce „determină începerea procesului de înființare a unei noi instituții de învățământ superior acreditată, denumită „Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București”, conform prevederilor legale aplicabile în domeniu”.

Și rectorul Politehnicii din București, Mihnea Costoiu, a spus că universitatea pe care o conduce va analiza la rândul ei la nivel de Senat, în perioada imediat următoare, contractul de fuziune dar nu poate oferi, pe moment, alte informații.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here