UPIT nu dispare! Va fi parte dintr-o instituție universitară de mare anvergură, păstrându-și autonomia

După ce în presa centrală au apărut informații trunchiate și zvonuri ridicate la rang de știre privind dispariția sau asimilarea Universității din Pitești în Politehnica București rectorul UPIT, Dumitru Chirleșan, a ținut să facă precizări pe subiect. Veștile sunt bune pentru viitorul centrului universitar de la Pitești! Își va păstra autonomia dar va fi parte a unei structuri cu mult mai puternice și mai vizibile.

Potrivit rectorului Chirleșan, există discuții pentru crearea unei instituții universitare de anvergură, care să cuprindă mai multe centre universitare din țară. De asemenea, rectorul a spus că scopul acestei colaborări este de a veni către actualii și viitori studenți din România cu o ofertă educațională mult mai bună și mult mai diversificată.

„Adevărul, așa cum îl știm noi, cei care suntem direct implicați în problema noastră, este altul. Există discuții, este adevărat, dar nu de ieri de azi, ci de doi ani. Aceste discuții nu au plecat de la premiza dizolvării sau înghițirii UPIT. Discuțiile sunt axate pe cu totul altă componentă. Avem ambiția de a genera pentru prima dată în România o unitate națională multipolară. Asta este ambiția noastră, care presupune că toți polii care se agregă în noua structură își păstrează autonomia, lucrează pe o strategie de dezvoltare comună și vin către populația României cu o ofertă educațională. Prin crearea unei noi instituții, Piteștiul va fi un centru universitar de aceeași încărcare ca și centrul universitar București, care va fi urmașul al actualei Politehnica.

Noi, toți partenerii acestui proiect, plecăm de la premiza că vom pierde câteva elemente de identitate inițiale. Dar va fi o structură de forță cum nu s-a văzut în România. Numai adunând profesorii și studenții celor două depășim ce înseamnă universitate mare” a declarat Chirleșan.

Conform explicațiilor acestuia, noua structură ce se dorește a fi realizată este pe modelul care există deja în alte țări Europene. Aceasta va pune la comun finanțele, resursele materiale și umane, dar fiecare componentă va rămâne un pol regional, care va atrage prin puterea comună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.