Uniunea Europeană vrea introducerea salariul minim garantat. Cum va fi calculat acesta

Uniunea Europeană vrea introducerea salariul minim garantat. Cum va fi calculat acesta. Salariile minime unice vor fi garantate în statele membre ale Uniunii Europene. Eurodeputaţii au hotărât că un salariu minim peste pragul sărăciei ar putea contribui la reducerea inegalităţilor. Comisia Europeană trebuie să vină acum cu legi care să asigure protejarea angajatilor din noua economie digitală.

„1 din 5 europeni, adică 95 de milioane de oameni, sunt afectaţi de sărăcie. Sărăcie în rândul vârstnicilor, copiilor. Sărac, deşi încadrat în muncă. Iată o realitate amară pentru milioane de persoane.” au argumentat europarlamentarii în dezbaterea de luni.

„Este esenţial să oferim locuri de muncă care asigură un salariu adecvat pentru a oferi condiţii de muncă şi trai satisfăcătoare pentru muncitori şi pentru familiile acestora. Salariile minime corespunzătoare au un rol extrem de important în acest context.” a spus europarlamentarul Nicolas Schmit în ședința de luni.

Europarlamentarul Victor Negrescu a explicat marți dimineața, la Antena 3, cum ar putea să se aplice decizia Parlamentului European, în contextul în care românii se plâng de faptul că salariul minim, la noi în țară, este infinit mai mic decât în alte țări europene, de la care ne inspirăm atunci când vine vorba de măsuri economice.

„De la Bruxelles o să vină o serie de recomandări privind formula de calculare a acestui salariu minim, atâta raportată la salariul mediu cât și la productivitatea națională. Obiectivul este să ajungem undeva la 60% din salariul median și să reimplementam contractele colective de muncă. Din păcate, România aici este pe ultimul loc din UE, că și număr de contracte colective. Doar 20% din contractele naționale sunt stabilite printr-o astfel de formulă, ori obiectivul european este să ajungem la 70%.

În planul de redresare și reziliența trebuie să avem alocări financiare care să permită creșterea acestui salariu minim și implementarea acestor noi formule de calcul și a unor contracte adecvate pentru tot ce înseamnă protecția salariaților din România.

Termenul de implementare merge spre trei ani. Vorbim de o posibilă creștere care merge spre 20%-30%, raportându-ne la salariul minim actual.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here