Ungaria și Polonia blochează prin VETO bugetul UE din cauza condiționării privind statul de drept. Ungaria şi Polonia au blocat, luni după-amiază, o procedură necesară adoptării Bugetului multianual comunitar şi Planului european de relansare economică, potrivit unor surse diplomatice de la Bruxelles.

“Ambasadorii UE nu au putut obţine unanimitatea necesară pentru iniţierea procedurii scrise, din cauza rezervelor exprimate de două state membre”, a anunţă Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene, potrivit Politico.eu.

“Ungaria a blocat prin veto bugetul UE, aşa cum avertizase premierul Viktor Orban, întrucât nu putem susţine proiectul în forma actuală, cu acea clauză care condiţionează deciziile bugetare de criteriul statului de drept, este în contradicţie cu rezultatele summitului din iulie”, a confirmat, prin Twitter, Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta.

Ungaria şi Polonia au semnalat în mai multe rânduri că nu sunt de acord cu noul mecanism privind respectarea normelor statului de drept, avertizând că ar putea bloca aprobarea bugetului multianual comunitar şi a Fondului de relansare economică.

Comments

comments