Despre Teodor Stănescu, devenit monah la Mănăstirea „Petru Vodă” din Aiud, se spune că a fost unul dintre cei mai duri torţionari de la fosta puşcărie politică din Piteşti. Transformat din deţinut politic în torţionar, Teodor Stănescu susţine că a fost satanizat cât a stat închis la Piteşti. Mai mult, câteva dintre victimele care au supravieţuit Fenomenului Piteşti l-au recunoscut, chiar dacă vremea a lăsat urme adânci pe trupurile tuturor. Călugărul Stănescu are acum 84 de ani şi, aşa după cum a declarat în cadrul unei conferinţe susţinute la Universitatea din Oradea, şi-a cerut iertare victimelor sale şi le-a spus, cu lacrimi în ochi, că nu îşi mai aminteşte de nimic din ce a făcut la Piteşti. Cu toate astea, din povestirile sale, reiese că a fost arestat în anul 1949, pe când avea doar 21 de ani, pentru apartenenţă la Frăţiile de Cruce. A fost dus, mai întâi, la Jilava, unde spune că a fost torturat prin lipsa de aer. În 1950, când a fost adus la Piteşti, alături de miile de studenţi luaţi din toată ţara, monahul Teodor Stănescu relata că a fost supus unor proceduri de demascare: „La Piteşti trebuia să dovedeşti că eşti reeducat. Trebuia să-ţi baţi camarazii. Nimeni nu scăpa de această tragedie. Copilul trebuia să-şi bată tatăl, tatăl – să-şi bată copilul, iar prietenii să se bată între ei”.
Însă la Piteşti a avut loc şi transformarea lui din deţinut politic în torţionar, o transformare despre care monahul nu îşi aminteşte sau nu vrea să îşi amintească: „Eu am fost satanizat. Nu-mi amintesc ce a fost cu mine. L-am întâlnit pe Tache Rodas (victimă – n.red.), care mi-a spus că l-am bătut în cap cu o frânghie. I-am cerut iertare…”, a povestit călugărul în cadrul aceleiaşi conferinţe de la Oradea.

Acum, călugărul se roagă în fiecare zi pentru 10.000 de suflete care au pierit în închisorile comuniste
 
Imediat după Revoluţie, Teodor Stănescu s-a călugărit, fiind trimis la mănăstirea din Aiud de Părintele Iustin, care l-a luat sub aripa sa. În acest fel, Teodor Stănescu a ales de bună voie să îşi trăiască restul zilelor prin căinţă şi rugăciuni, alegând ca în fiecare zi să se confrunte cu ororile trecutului. A completat un Mic Pomelnic, după cum l-a botezat, în care se regăsesc 10.400 de nume ale celor care au pierit în închisorile comuniste, pe o parte dintre ei cunoscându-i personal. „Numele celor trecuţi în acest Mic Pomelnic le citesc în două ore şi jumătate. Cei 9.000 de ortodocşi se citesc la Sfânta Liturghie, iar pe cei 1.400 de alte religii îi citesc separat”, a menţionat călugărul-torţionar. Monahul a avut totuşi parte de o retrăire a evenimentelor derulate la Închisoarea Piteşti. Chiar dacă a fost pentru un moment scurt, inima călugărului a tresărit în februarie 2011, când a fost prezent, alături de alţi deţinuţi politici, la lansarea oficială a filmului regizat de Nicolae Mărgineanu despre Fenomenul Piteşti. Atunci, victimele s-au întâlnit cu călăii, la fel cum a păţit şi Constantin (Tache) Rodas care, uimit să-l vadă pe Teodor Stănescu transformat în călugăr, nu  a ezitat să-i spună: „Cea mai grea a fost lovitura pe cap cu funia, mai ţii minte? Mă gândeam că pot să mă lovească oriunde, dar nu la cap, ca să nu înnebunesc”. Atunci, călugărul nu a făcut altceva decât să îşi ceară iertare, iar ce a urmat a fost cutremurător: victima şi călăul s-au îmbrăţişat…

Comments

comments

DISTRIBUIȚI