„Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”. 52 de ani de la primii pași făcuți pe Lună. Astăzi, 20 iulie 2021, se împlinesc 52 de ani de la aselenizare. Misiunea Apollo 11, efectuată de NASA, a fost lansată pe 16 iulie iar patru zile mai târziu americanul Neil Armstrong a făcut primii pași pe lună.

Astronautul american Neil Armstrong era fost pilot militar în vârstă de 39 de ani, comandantul misiunii spaţiale Apollo 11. Una dintre cele mai faimoase replici din istorie e cea pe care a rostit-o Neil Armstrong, în momentul aselenizării: „Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”.

Modulul spaţial Apollo 11 a fost lansat spre Lună pe 16 iulie, iar după patru zile, cei trei astronauţi aflaţi la bord au ajuns cu bine pe satelitul natural al pământului.
Doar doi din cei trei astronauţi, Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au mers pe suprafaţa lunară, acesta din urmă fiind celebru pentru că a fost primul om care şi-a făcut şi un selfie pe Lună. După 22 de ore, naveta a decolat înapoi spre Terra, unde a ajuns pe 24 iulie 1969.

Azi, la 52 de ani distanță, miliardarul Jeff Bezos, va lansa propria sa afacere de turism spațial, când, împreună cu alți trei pasageri, va ajunge la o altitudine de 100 de kilometri deasupra Pământului. Nava cu care vor zbura poartă numele primului american care a zburat în spaţiu, astronautul Alan Shepard.

La mai puţin de două săptămâni după ce miliardarul britanic Richard Branson a efectuat o călătorie în spaţiu, fondatorul Amazon şi cel mai bogat om din lume, americanul Jeff Bezos, va părăsi pentru scurt timp Pământul, marţi.

Lansarea este programată, marţi, de la ora 16:00 (ora României) de la Van Horn, Texas şi va avea loc în cazul în care condiţiile meteorologice vor permite şi nu va interveni nicio problemă tehnică.După decolare, naveta spaţială ”New Shepard” urmează să accelereze până la peste 3.700 de kilometri la oră în două minute. După trei minute, timp în care va interveni imponderabilitatea, capsula, separată între timp, va atinge cel mai înalt punct, o altitudine de peste 100 de kilometri deasupra Pământului. Ulterior, va reintra în atmosfera terestră şi va ateriza vertical în deşertul Texas, încetinită de paraşute de mari dimensiuni.

Călătoria va dura în total aproximativ zece minute.

Bezos, care a fondat compania spaţială Blue Origin cu aproximativ două decenii în urmă, a fost intens criticat pentru ambiţiile sale în domeniul turismului spaţial de către cei care susţin că demersul său reprezintă o risipă egoistă de bani, care nu respectă clima şi, în mare parte, este lipsit de interes pentru cercetarea ştiinţifică, transmite Agerpres.

Richard Branson a devenit, la 11 iulie, primul miliardar care a părăsit Pământul pe o navă spaţială pe care a finanţat-o. Branson a fondat Virgin Galactic, care concurează cu Blue Origin pe piaţa nouă a turismului spaţial.

Comments

comments