Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus astăzi, 14 martie, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a lichidatorului judiciar, Costin Petre Cătălin sub aspectul săvârşirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

Din ordonanța de reținere, întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora la data de 09.04.2013, inculpatul Costin Petre Cătălin, în calitate de lichidator judiciar a fost desemnat de Tribunalul Specializat Argeș, să administreze procedura simplificată de insolvență în cazul unei societăți comerciale. În acest context, inculpatul a pretins de la administratorul acestei firme suma totală de 10.000 lei, în scopul de a nu întreprinde demersurile necesare pentru angajarea răspunderii personale a administratorului precum și pentru a nu fi anulate transferuri patrimoniale efectuate de administrator în dauna creditorilor.
Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieșit că inculpatul Costin Petre Cătălin a pretins cu titlu de mită suma totală de 10.000 lei, din care a primit ulterior, în mai multe tranșe, suma de 5.500 lei, astfel:
-în cursul lunii aprilie 2013, inculpatul a pretins de la administratorul  societății comerciale suma de 4.500 lei (reprezentând procentul de 15% din valoarea totală a datoriilor firmei), pentru ca, în calitatea sa de lichidator judiciar, să nu-și îndeplinească îndatoririle sale, privind efectuarea demersurilor necesare atragerii răspunderii personale a administratorului;
-în cursul lunii mai 2013, inculpatul Costin Petre Cătălin a primit din banii pretinși, cu acest titlu, suma de 1.000 lei.
 În data de 16.12.2013, inculpatul Costin Petre Cătălin și-a majorat solicitarea inițială, cu motivația că au apărut împrejurări pe care nu le-a cunoscut în debutul derulării procedurii de insolvență a firmei, respectiv înstrăinarea de către administrator a unor bunuri mobile ale societății, stabilind cu titlu de mită suma totală de 10.000 lei. Întrucât în luna aprilie 2013 a fost achitată suma de 1.000 lei, inculpatul a solicitat să i se mai remită efectiv suma de 9.000 de lei în două tranșe de câte 4.500 lei. Inculpatul Costin Petre Cătălin a pretins acești bani, pentru ca, în calitatea sa de lichidator judiciar, să retragă acțiunile formulate deja la instanța de judecată pentru anularea unor transferuri patrimoniale. La data de 19.12.2013, inculpatul Costin Petre Cătălin a primit o tranșă în sumă de 4.500 lei de la administratorul firmei respective, iar la data de 13.03.2014 a mai primit restul de 4500 lei.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI