15 militarii răniţi în teatrele de război, care fac parte din lotul României la jocurile paralimpice Invictus, au plecat spre Canada. În ultimul an s-au pregătit intens pentru această competiţie patronată de prinţul Harry al Marii Britanii. Militarii români au un obiectiv ambiţios: cel puţin o medalie pentru fiecare disciplină sportivă. Vor intra în competiţii grele de conotaj în sală, tir cu arcul, ciclism, atletism şi înot. Chiar dacă şi-au pierdut un picior în război sau au rămas imobilizaţi în scaun cu rotile, soldaţii sunt gata să dovedească că au învins toate greutăţile.

Printre ei se numără şi câmpulungeanul Ionuţ Butoi, plutonier, care va concura la probele de tir cu arcul. Deja a demonstrat că poate să fie un invingător, fiind campion naţional.

„Mergem cu speranţe la Toronto. Eu am zis că o clasificare în primii opt ar fi destul de bine, având în vedere că suntem la prima participare” a declarat Ionuţ Butoi la plecarea către Canada.

Ionuţ a fost grav rănit în 2008 în Afganistan. O explozie puternică i-a afectat coloana şi l-a ţintuit pentru toată viaţa într-un scaun cu rotile, dar nu a renuţat să lupte. Acum e pregătit de competiţia din Canada unde soţia îi va fi alături.

Competiţiile vor începe peste două zile. Cei 15 militari români vor concura alături de alţi 600 de soldaţi răniţi din 16 ţări.

Comments

comments