Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, din data de 27 mai 2014, începând cu orele 21:45 respectiv 22:15, a inculpaților:

NECULA GABRIEL, asistent la cabinetul medical al I.P.J. Argeş, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de trafic de influenţă; şi NECULA VINICIUS-FLORENTIN, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de complicitate la trafic de influenţă.

Din ordonanțele de reținere, întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora:
În vara anului 2012, pe timpul cercetărilor desfășurate într-un dosar penal instrumentat de o altă unitate de Parchet, un martor denunţător a fost abordat de o cunoştinţă a sa, inculpatul Necula Gabriel – asistent la cabinetul medical al I.P.J. Argeş.
Discuțiile s-au purtat pe o perioadă mai lungă de timp, acesta asigurându-l pe denunţător, că în baza relaţiilor pe care le are cu poliţiştii şi procurorul care efectuează ancheta penală, în schimbul unei sume de bani, va determina adoptarea în dosarul penal, care-l viza pe denunțător, a unei soluţii de netrimitere în judecată.

La data de 19.05.2014, deoarece denunţătorul întârzia să remită banii ceruți a fost contactat telefonic de inculpatul Necula Gabriel care i-a pus în vedere că dacă nu achită suma de 50.000 euro, pe data de 26.05.2014, vor fi luate măsuri preventive împotriva sa.
Mai mult, ulterior, acesta i-a transmis, prin intermediul fiului său, că trebuie „să-şi cheltuie banii” şi „să-şi trăiască viaţa”. Cu aceeași ocazie inculpatul Necula Vinicius Florentin a reiterat sprijinul pe care tatăl său l-a oferit şi continuă să-l ofere pentru soluţionarea favorabilă a dosarului.

În seara zilei de 26.05.2014, în cursul unei discuții purtate într-un restaurant din București, inculpatul Necula Gabriel i-a pretins denunţătorului suma de 20.000 euro pentru soluţionarea în mod favorabil a dosarului penal, explicându-i că după plata sumei, în termen de două luni, dosarul va fi soluţionat în mod favorabil lui. De asemenea, denunţătorul mai urma să remită diferenţa până la 50.000 euro, respectiv suma de 30.000 euro inculpatului Necula Gabriel, sumă ce reprezenta un avans pentru achiziţionarea unei locuinţe pentru fiul său Necula Vinicius Florentin.

Inculpatul Necula Gabriel a stabilit ca banii să-i fie înmânaţi la data de 27.05.2014 după ora 12.00, la același restaurant din Bucureşti, fapt care de altfel s-a și consumat, procedându-se la constatarea infracțiunii flagrante. Inculpaților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, iar la data de 28 mai 2014, judecătorul pentru drepturi și libertăți de la Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a acestora pe o perioadă de 30 zile.
    

Comments

comments

DISTRIBUIȚI