Ultimul supravieţuitor al Experimentului Pitești a devenit de cetățean de onoare! Primar Cristian Gentea: Toată prețuirea noastră, domnule Sergiu George Rizescu!

Sergiu Rizescu a fost deținut politic în mai toate pușcăriile regimului comunist. Este ultimul dintre supraviețuitorii Experimentului Pitești, metoda aplicată de comuniști pentru reeducarea deținuților prin tortură și privațiuni extreme.

Fost deținut la Închisoarea Pitești, Sergiu Rizescu a fost arestat la vârsta de 20 de ani, în același an cu tatăl său, amândoi pe motive politice. Tatăl său a fost reținut de securiști în săptămâna Patimilor și dus la Penitenciarul Poarta Albă, iar Sergiu Rizescu a fost arestat chiar înainte de Crăciun de către notoriul torționar Nicolae Pleșiță. În vârstă de 91 de ani, fostul deținut politic Sergiu Rizescu a devenit de cetățean de onoare al Piteştiului. Premierea a avut loc chiar la fosta închisoare, vineri, 11 august.

Primarul Piteştiului, Cristian Gentea: “Domnului Sergiu George Rizescu, supraviețuitor al detenției politice din Închisoarea Pitești, i se cuvenea recunoașterea meritelor sale din partea municipalității, prin acordarea Titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Pitești!

Un bărbat remarcabil prin verticalitate, dovedită prin experiențele personale dificile, Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România este un exemplu pentru toate generațiile!

În 20 iulie 2023, la o săptămână de la aniversarea venerabilei vârste de 91 de ani, Sergiu George Rizescu a intrat în galeria piteștenilor de onoare prin Hotărâre de Consiliu Local.

Astăzi, 11 august, suntem aici, la Memorialul Închisoarea Pitești, pentru ceremonia oficială de înmânare a diplomei și legitimației de cetățean de onoare.

Domnul Sergiu Rizescu ne predă o lecţie de istorie care nu ne-a fost predată niciodată în şcoli.

În regimul comunist din România au existat 44 de penitenciare principale și 72 de lagăre de muncă destinate deținuților politici, în care au pătimit 3 milioane de români. Dintre aceștia, 800 000 au murit.

Experimentul Pitești rămâne în istorie, una dintre cele mai sinistre tentative de spălare a creierului și reeducare prin tortură din blocul de est. Majoritatea deținuților supuși experimentului erau studenți de elită, tineri care se opuneau regimului comunist dar și membri ai fostelor partide politice.

Nu se știe numărul exact al victimelor, însă se estimează că au fost torturați între 1000 și 5000 de oameni.

Generațiile noastre trebuie să ne asumăm istoria cu toate cele nedorite, nejustificate, abominabile, Închisoarea Pitești face parte din trecutul acestei națiuni și acestei comunități.

Consider că atât atribuirea titlului de Cetățean de Onoare domnului Rizescu, cât și achiziționarea celularului de la fosta închisoare, sunt dovezi că facem acest gest de asumare a istoriei și de condamnare a crimelor comunismului, nu prin uitare ci prin prezentarea adevărului.

În numele municipalității, Consiliului Local, îl felicităm și îi mulțumim pentru lecția de demnitate, în primul rând, și pentru activitatea personală de generare de evenimente, literare, istorice, memorialistice despre fosta Închisoare de la Pitești.

Toată prețuirea noastră, domnule Sergiu George Rizescu!”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.