„Uite barza!” SOR reia numărătoarea berzelor albe

Societatea Ornitologică Română (SOR) reia, de luni, 19 iunie 2023, numărătoarea berzelor albe cu ajutorul aplicației „Uite barza!”. Recensământul berzelor va fi realizat în perioada 19 iunie – 19 iulie 2023.

Proiectul a ajuns la a șaptea ediție și este implementat de Societatea Ornitologică Româna (SOR), cu sprijinul companiilor Enel din România.

Bucură-te de aventura numărării berzelor cu ajutorul aplicației „Uite barza!” Descarcă gratuit aplicația pe smartphone-ul tău, fie că ai iOS sau Android (cu excepția dispozitivelor care nu au acces la serviciile Google, cum ar fi Huawei), și pregătește-te pentru o aventură în lumea berzelor albe.
Dacă ai deja aplicația instalată, atunci este nevoie să îi faci o actualizare din Play Store sau iOS Store și apoi o sincronizare. Toate acestea sunt necesare pentru ca aplicația să transmită informațiile colectate de tine către baza noastră de date„, au comunicat reprezentanții SOR.

Cu ajutorul aplicației „Uite barza!”, toți cei care doresc să se implice în acest proiect pot contribui la colectarea datelor necesare. Aplicația ne ajută să facem recensământul cuiburilor de berze și să înregistrăm numărul puilor și ne furnizează informații valoroase pentru conservarea populației de berze albe din România.

Prin intermediul acestui proiect, ne dorim să creștem responsabilitatea și conștientizarea cu privire la acțiunile noastre și la impactul pe care îl putem avea asupra mediului înconjurător. An de an, ne bazăm pe susținerea cât mai multor iubitori de păsări, natură și călătorii, care să se alătură acestei aventuri extraordinare a numărării berzelor albe.

Oricine poate fi ornitolog amator și să ne ajute la recenzarea berzelor albe. Tot ce trebuie să facă este să descarce aplicația Uite barza! și să se familiarizeze cu funcționalitățile ei„, a declarat Andreea Oprea, responsabil comunicare la Societatea Ornitologică Română.

Recenzarea berzelor se poate face foarte simplu. Orice utilizator al unui smartphone, când este aproape de un cuib de barză poate porni GPS-ul telefonului și aplicația „Uite barza!”.

Trebuie să înregistreze locația și să completeze informațiile necesare: numărul de păsări din cuib, tipul de construcție pe care se află cuibul, numărul puilor și orice pericol care i-ar putea amenința.

Aplicația îi va cere utilizatorului să facă și o fotografie a cuibului pentru a înregistra cu exactitate locația. Dacă acesta nu are conexiune la internet în acel moment, datele salvate în aplicație pot fi trimise ulterior și vor ajunge la specialiștii biologi. Astfel, contribuția celui care a transmis datele poate face diferența în conservarea și protejarea populației de berze albe din România.

Aplicația nu se oprește doar la numărarea berzelor. Oricine întâlnește incidente care implică aceste păsări, cum ar fi electrocutări sau coliziuni, cu „Uite barza!” poate semnala aceste situații. Fiecare informație introdusă în aplicație este importantă pentru protejarea speciei.

Anul acesta se caută din nou „cuiburi cu poveste”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.