UE a aprobat vaccinul Imvanex împotriva variolei maimuţei

omisia Europeană a aprobat, luni, ca vaccinul Imvanex, produs de grupul farmaceutic Bavarian Nordic, să fie comercializat și folosit și pentru variola maimuței. Astfel, CE a aprobat extinderea acestui vaccin în lupta împotriva răspândirii bolii. Decizia vine după cea a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care şi-a dat acordul vineri unei extinderi la variola maimuţei a vaccinului Imvanex, autorizat în Uniunea Europeană (UE) din 2013 împotriva variolei.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat sâmbătă cel mai înalt nivel de alertă, împotriva unei creşteri puternice a cazurilor de variola maimuţei.

Vaccinul bavarez, singurul care a câștigat aprobarea pentru prevenirea bolii variolei maimuțelor în Statele Unite și Canada, a fost până acum aprobat în UE doar pentru tratarea variolei.

Peste 16.000 de cazuri au fost raportate în prezent din 75 de țări, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Până în prezent, au fost înregistrate cinci decese ca urmare a epidemiei, a adăugat el.

În România au fost diagnosticați cu variola maimuței până în prezent 20 de pacienți, toți bărbați.

Depistată pentru prima dată la om în 1970, variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola umană, eradicată în 1980. Variola maimuţei debutează cu febră puternică şi se manifestă prin erupţii cutanate, urmate de formarea unor cruste. De cele mai multe ori este benignă şi se vindecă spontan după două sau trei săptămâni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.