UDMR propune mandate de cinci ani pentru aleşii locali. Comisia de administraţie publică din Senat a dat raport favorabil. Comisia pentru administraţie publică din Senat a adoptat luni un raport favorabil la propunerea legislativă iniţiată de UDMR conform căreia aleşii locali ar urma să aibă mandate de cinci ani, nu de patru.

Informaţia, publicată pe site-ul Senatului, a fost anunţată luni.

Propunerea mai are nevoie de raportul Comisiei juridice după care va fi supusă votului în plen, Senatul fiind Cameră decizională.

Proiectul modifică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, astfel încât Consiliul local, Consiliul judeţean şi primarul să fie aleşi pentru mandate de cinci ani.
În expunerea de motive, semnată de 26 de parlamentari UDMR, se arată că există multe exemple din statele membre UE în care au fost aplicate „cu succes” modele de administraţie publică locală cu mandat de 5 – 7 sau de 8 ani, transmite Agerpres.

Iniţiatorii susţin că un mandat mai lung al aleşilor locali conferă stabilitate politică, „o pavăză faţă de schimbările şi eventualele crize politice manifestate la nivel general şi care interferează cu deciziile de luat la nivel local”.

„De asemenea, sunt amortizate bulversările create de suprapunerea alegerilor, de campanii electorale simultane sau succesive care în cele mai multe cazuri pun administraţiile locale în situaţii dificile de suspendare a activităţii şi a investiţiilor iniţiate. (…) Experienţa celor trei decenii de administraţie locală relevă faptul că nevoia uriaşă de investiţii locale în România este aproape imposibil de acoperit în mandate de câte patru ani, acolo unde nevoile de finanţare sunt pe termen lung, iar fondurile europene, modalitatea optimă de finanţare a programelor de dezvoltare locală, sunt supuse unui calendar bugetar de 7 ani”, arată parlamentarii UDMR.
Iniţiativa, înregistrată pe 10 februarie la Camera Deputaţilor, a fost adoptată tacit, iar apoi înregistrată la Senat pe data de 24 aprilie. Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi şi Comisia pentru buget, finanţe au adoptat avize negative.

Comments

comments