TV OLED sau QLED? Cum funcționează fiecare și ce modele sunt recomandate

Dacă v-ați întrebat de multe ori care este cea mai bună tehnologie de televizor pentru a vă bucura de o calitate incredibilă a imaginii acasă, în acest articol vă vom spune tot ce trebuie să știți despre televizoarele OLED și QLED. Dar până atunci, cum funcționează televizoarele LED normale? Aceste panouri au nevoie de o lumină de fundal sau de o sursă de lumină externă care proiectează o lumina albă prin diverse filtre colorate și, în final, prin pixeli pentru a reproduce imaginea de pe ecran.

Acum că știți cum funcționează televizoarele LED, putem explica îmbunătățirile pe care le oferă un tv OLED sau unul QLED.

Un tv OLED funcționează cu tehnologia OLED, adică o formă de afișaj care utilizează diode organice emițătoare de lumină în locul unei lumini de fundal pentru a ilumina pixelii. Fiecare pixel dintr-un afișaj OLED este compus din trei subpixeli de culoare roșie, verde și albastră, care se aprind atunci când se aplică un curent electric. Ceea ce face, deci, ca un tv OLED să fie diferit de televizoarele obișnuite este faptul că, în loc să aibă o sursă de lumină externă, fiecare pixel emite propria lumină. Această tehnologie are mai multe caracteristici distinctive care o fac atractivă atât pentru producătorii de dispozitive electronice, cât și pentru consumatori. Un tv recomandat în acest caz este LG OLED, care oferă o înaltă calitate.

Avantajele unui tv OLED:

– Culorile afișate în imaginea finală sunt mult mai vii.

– Fondul de contrast este mult mai bun.

– Tehnologia OLED permite activarea și dezactivarea pixelilor individuali pentru a obține o culoare neagră absolută.

– Are un ecran foarte luminos și eficient din punct de vedere energetic.

– Panourile sunt mult mai subțiri, nu au nevoie de iluminare din spate și, prin urmare, economisesc spațiu.

– Un tv OLED oferă o experiență de vizionare incredibilă din orice unghi, indiferent dacă este din față sau din capătul îndepărtat al camerei, calitatea imaginii va fi la fel de bună.

Dezavantajele unui tv OLED:

– Are un preț ridicat.

– Are o durată de viață mai scurtă (de aceea este recomandat să vă uitați atent la modelul ales și să vedeți câte ore de viață sunt estimate)

– Există posibilitatea ca un tv OLED să se ardă. Deoarece sunt compuse dintr-o hârtie organică, posibilitatea de ardere a panoului este latentă. Dacă o imagine statică este afișată pe ecranul OLED  pentru o perioadă de timp îndelungată, aceasta se poate arde în ecran, lăsând o imagine fantomă permanentă pe ecran. De exemplu, în prezent, iPhone-urile vin cu o tehnologie care reduce efectele arderii, în timp ce LG a introdus sisteme de reîmprospătare pentru a preveni arderea în ceea ce privește un tv LG OLED.

Acum că știți principalele avantaje, dar și dezavantaje ale unui tv OLED, hai să vedem care sunt diferențele între un tv OLED și un QLED. Principala diferență constă în tehnologia ecranului și în modul în care este generată lumina. În timp ce televizoarele QLED utilizează puncte cuantice și iluminare de fundal cu LED-uri pentru a produce culori, televizoarele OLED emit lumină în mod individual în fiecare pixel. Televizoarele QLED tind să aibă o luminozitate mai mare și performanțe mai bune în încăperi puternic luminate, în timp ce televizoarele OLED oferă un negru mai profund și un contrast mai bun.

Dacă în cazul unui tv OLED este recomandat un LG OLED, în cazul tehnologiei QLED cele mai bune review-uri pare să le aibă un Samsung QLED, un brand recunoscut mondial. Dar cum aveți grijă de un tv Samsung QLED?

În primul rând, asigurați-vă că ați oprit echipamentul pentru cel puțin o jumătate de oră înainte de curățare. Curățați tv-ul Samsung QLED constant, pentru a preveni acumularea de murdărie și pentru a face mai dificilă îndepărtarea ulterioară. Nu utilizați niciodată detergenți pentru sticlă sau alte lichide abrazive care conțin alcool, amoniac, acetonă etc. Ecranele QLED (dar și cele OLED) sunt foarte delicate și, prin urmare, nu este posibil să folosiți aceste lichide abrazive, deoarece pot deteriora iremediabil ecranul. Nu pulverizați detergenți direct pe tv, deoarece aceștia se pot scurge pe partea inferioară sau exterioară a ecranului, provocând funcționarea defectuoasă a tvului. Curățarea cu o cârpă uscată este mult mai eficientă. Pentru că, dacă nu se usucă corespunzător, se pot forma pete permanente pe ecranul tvului Samsung QLED. În cele din urmă, este important să nu puneți presiune pe ecranul QLED, dar nici pe cel OLED. Acest lucru poate cauza deteriorarea permanentă a panoului și poate afecta calitatea imaginii. Dacă trebuie să vă mutați tvul, asigurați-vă că faceți acest lucru cu atenție și că nu aplicați presiune pe ecran.

Pe scurt, acestea sunt unele dintre cele mai importante sfaturi pentru a avea grijă de tvul Samsung QLED. Urmând aceste reguli, vă puteți asigura că tvul dvs. are o durată de viață lungă și continuă să ofere o calitate a imaginii incredibil de clară și clară. Nu uitați, cel mai bun mod de a avea grijă de tvul dvs., indiferent că este un tv OLED sau QLED, este să preveniți problemele înainte ca acestea să apară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.