Turneul „Vă place Beethoven” se încheie la Filarmonica Piteşti. Concert caritabil în favoarea Hospice Casa Speranței

Filarmonica Piteşti organizează luni, 30 octombrie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, concertul cameral „Vă place Beethoven?”, susţinut de violoncelistul Răzvan Suma şi pianistul Daniel Goiţi. În program figurează trei sonate pentru pian și violoncel semnate de compozitorul german: Sonata op. 69 nr. 3 în La major, Sonata op. 102 nr. 1 în Do major şi Sonata op. 102 nr. 2 în Re major. Muzicienii dedică aceste recitaluri unei cauze caritabile: Hospice Casa Speranței, instituţie ce oferă sprijin gratuit copiilor și adulților cu boli incurabile din România.

Născut în 1977, la Cluj-Napoca, Răzvan Suma a absolvit Liceul de Muzică din localitatea natală şi Academia de Muzică Bucureşti, la clasa profesorului Marin Cazacu. Îndrăgitul violoncelist a întreprins numeroase turnee naţionale şi internaţionale, atât singur, cât şi cu „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad”, alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici, sau în componenţa cvartetului „Cellissimo”, alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup. A susţinut frecvent concerte împreună cu pianistul spaniol Josu Okinena, în săli ca „Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon”din Buenos Aires, „Kursall” din San Sebastian, dar şi la Filarmonica Piteşti, la care a fost angajat ca solist concertist între anii 2008-2010.

Solist concertist şi director al Orchestrelor şi Corurilor Radio și profesor asociat la Universitatea de Muzică București, a câştigat numeroase competiţii naţionale şi internaţionale, participând la numeroase recitaluri şi concerte în turnee din Europa, Asia şi America. Are în palmares peste o mie de concerte şi recitaluri susţinute pe toate continentele, fiind unul dintre cei mai prolifici violoncelişti români contemporani. A susținut și masterclass-uri în țară și în străinătate (Argentina, Spania, Belgia).

Violoncelul la care cântă este conceput şi realizat, la Paris, în 1849, de unul dintre cei mai apreciaţi creatori de instrumente din epocă, lutierul Charles Adolphe Maucotel. În secolul al XIX-lea a aparţinut celebrului violoncelist Pierre Fournier. În 2009, instrumentul i-a fost oferit de Fundaţia Musicha, din San Sebastian, Spania muzicianului român.

Absolvent al Conservatorului „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, pianistul Daniel Goiţi s-a perfecţionat la Berlin. Câştigător al mai multor premii naţionale şi internaţionale, a concertat şi a susţinut recitaluri în: S.U.A., Germania, Japonia, Marea Britanie, Franţa, Israel, Grecia, Ungaria. A susţinut cursuri de master în S.U.A. şi a fost în jurii naţionale şi internaţionale la concursurile de pian din România şi Republica Moldova. A mai fost prezent la Filarmonica Piteşti în anii precedenţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.