Tudor Gheorghe: Am ales instrumentişti din zona Argeş-Muscel, în taraful meu, pentru că sunt cei mai muzicali din întreaga ţară românească!

0
1263

Rapsodul Tudor Gheorghe s-a născut în comuna Podari, din judeţulu Dolj, localitatea vecină cu Craiova, la 1 august 1945. Este convins că tot ce trăieşte astăzi este urmarea mâinii de har aruncată aruncată de Dumnezeu în ziua naşterii sale. La 21 ani debuta pe scena Naţionalului din Bănie, iar la 24 susţinea primul său recital „menestrel la curţile dorului“.

În 1992 Tudor Gheorghe susține primul spectacol după revoluție, numit „Cîntece cu gura închisă”. A revenit pe scenă în 1998, și din 1999 a început seria de spectacole „Anotimpurile poeziei românești” în colaborare cu dirijorul Marius Leonard Hristescu.

Succesul, cariera și evoluția lui Tudor Gheorghe pot părea „venite de la sine”, dar în spatele uriașului succes se găsesc ani de muncă înverșunată şi studiu intens. În perioada comunistă, Tudor Gheorghe a întîmpinat foarte multe opreliști din partea regimului comunist, fiindu-i interzis să concerteze un deceniu, până la revoluție. I-au fost cenzurate, totodată, spectacolele, represiunea culminând în anul 1979, când spectacolul „Pe-un franc poet”, pe versuri de Ion Luca Caragiale, a fost oprit imediat după premieră. După revoluție, maestrul a revenit în forță.

Astăzi Tudor Gheorghe își continuă cariera începută în 1966, susținînd în continuare recitaluri în țară și străinătate și interpretînd roluri pe scena Naționalului craiovean.

Invitatul Cristinei Munteanu de la Antena 1 Piteşti, în emisiunea “Interviuri de excelenţă”, Tudor Gheorghe a făcut o dezvăluire pe care puţini o cunoşteau: „Am ales instrumentişti din zona Argeş-Muscel, în taraful meu, pentru că sunt cei mai muzicali din întreaga ţară românească!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here