Troițe și cruci vechi din satele Argeșului vor fi expuse sâmbătă la Muzeul Golești

0
353

Troițe și cruci vechi din satele Argeșului vor fi expuse sâmbătă la Muzeul Golești. Școala Populară de Arte și Meserii Pitești organizează sâmbătă, 14 septembrie, în parcul Muzeului Golești, o expoziție de troițe și cruci vechi și noi adunate din satele Argeșului și Muscelului, dar și din atelierele meșterilor populari Dan Gherasimescu, Ion Rodoș, Silviu Manda și Nicolae Onu.

Intitulată „Crucea – meșteșug mărturisire mântuire”, expoziția îngrijită de Elena Iagăr, managerul Școlii de Arte, reunește troițe și cruci vechi și noi, miniaturi, icoane de vatră, pristolnice și pecetare, cruci de mână și crucițe toate lucrate în lemn. „Vom redescoperi frumusețea obiectelor de cult, a formelor și tiparelor vechi redate cu dragoste și măiestrie de meșteri cruceri și iconari din Argeș și Muscel.

Fiind Ziua Înălțării Sfintei Cruci și, deci slujbă la biserică, am stabilit ora 13.00 pentru întâlnirea cu meșterii și cu sătenii prin osteneala cărora s-a realizat această expoziție.” anunță organizatorii.

Troița veche din inima comunei Poienarii de Argeș care a fost trântită la pământ și dusa târâș cu un tractor în islaz, departe de sat, acum mai bine de 30 de ani. Și aproape c-a putrezit cu fața – pământ. Doar chipul Maicii Domnului s-a mai păstrat. Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu stăruința primarului Dragoș Boncea, meșterul Dan Gherasimescu va ciopli una aidoma după toate canoanele doar de el știute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here