Fredom House, Centrul Roman de Politici Europene şi Expert Forum îl acuză pe ministrul interimar al energiei, Andrei Gerea, că încearcă arbitrar în activitatea companiei Electrica, să anuleze planurile de investiţii şi decapusare.

Conform comunicatului celor trei ONG-uri, Andrei Gerea a incercat sa deturneze banii colectati prin iesirea la bursa pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a incercat sa intervina peste membrii Consiliului de Administratie.

“Andrei Gerea a incercat sa-i aduca “la ordine” pe membrii CA. A incercat sa intervina arbitrar in activitatea companiei, sa anuleze planurile de investitii si decapusare. In fine, a incercat sa deturneze banii colectati prin iesirea la bursa pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a incercat sa intervina peste membrii CA”, se arata in comunicat.

Intrucat a esuat, azi (n.red. marti) a pus in practica un plan indirect: a propus cresterea numarului de membri din CA de la 5 la 7, care automat duce la schimbarea membrilor actuali, care au promovat politicile etice. Practic, ministrul demisionar Gerea incearca sa-si numeasca oameni in CA al Electrica si sa puna astfel, post-mortem, mana pe bani. Un guvern mort care inca mai face mizerii, mai arata cele trei ONG-uri

Potrivit acestora, BERD (actionar minoritar) a propus astazi ca cei numiti in viitorul CA sa respecte criterii de profesionalism si integritate, dar propunerea a fost respinsa de minister. Suntem in situatia in care bancile straine se ingrijesc mai mult de participatiile statului roman decat ministrii romani.

“Acest caz e mai mult decat despre Electrica. Companiile de stat reprezinta inca un sector urias in Romania, iar cele mai multe sunt capusate. Indiferent daca vor fi privatizate sau nu, ele trebuie decapusate. Trebuie sa adopte management modern si practici etice solide. Daca Romania da semnalul ca nu-si tine angajamentele luate la listare, atunci toate viitoarele iesiri pe bursa pot fi compromise: de ce ar mai investi oamenii bani in companiile romanesti? Iar fara investitii sectorul energetic si companiile de stat in general se vor scufunda in datorii. In acest context, nu este vorba doar despre capusarea unei companii de stat, ci despre iresponsabilitatea unui ministru demisionar. Solicitam viitorului guvern sa opreasca acest proces. Sa renunte la schimbarea componentei CA. Sa revina la numarul de 5 membri pentru CA iar, daca nu este posibil, sa numeasca membrii suplimentari prin selectie deschisa, cautand profesionisti integri”, se precizeaza in comunicat.

Acest comunicat a fost transmis dupa ce Ministerul Energiei, in calitate de actionar principal, si alti actionari minoritari privati, au aprobat, in sedinta AGA din 10 noiembrie, modificarea structurii Consiliului de Administratie al Electrica, dar si demararea negocierilor cu Fondul Proprietatea (FP) in vederea preluarii participatiilor minoritare pe care acesta le detine la filialele companiei de distributie. Actiunile detinute de FP la patru filiale, reprezentand 22% de la fiecare, ar urma sa fie cumparate cu banii obtinuti de Electrica din privatizare si care ar trebui folositi pentru investitii.

Comments

comments