Trei dintre persoanele repatriate din Africa de Sud, diagnosticate cu COVID. Probele au fost trimise pentru secvențiere

0
86

Trei dintre persoanele repatriate din Africa de Sud, diagnosticate cu COVID. Probele au fost trimise pentru secvențiere. Trei dintre persoanele repatriate ieri din Africa de Sud au fost diagnosticate cu COVID-19, la testarea efectuată după sosirea în România. Autorităţile precizează că este vorba de un sportiv din Baia Mare şi de doi pasageri care de la Bucureşti s-au deplasat în Vaslui şi în Braşov. Cu toţii fuseseră plasaţi în carantină, conform noilor reguli, şi vor fi retestaţi pentru a se stabili dacă este vorba de noua variantă a coronavirusului.

În prezent, România are şapte laboratoare în care se poate face secvenţierea necesară, iar în perioada următoare Ministerul Sănătăţii intenţionează să crească această capacitate, pentru ca preconizata apariţie a tulpinii Omicron la noi în ţară să fie identificată cât mai repede.

Ministrul Alexandru Rafila spune că România nu poate evita acest lucru. „Deja există 11 state europene şi 70 de cazuri înregistrate la nivelul regiunii europene a OMS, nu mă refer doar la Uniunea Europeană. Cu siguranţă nu peste foarte mult timp şi în România se vor înregistra /astfel/ de cazuri. Mobilitatea la nivel global este aşa de mare încât este puţin probabil ca să credem că ţara noastră ar putea fi ocolită de noua tulpină. Asta nu înseamnă că lucrurile se schimbă în vreun fel. Noi trebuie să fim pregătiţi pentru o eventuală recrudescenţă a infecţiei şi lucrul ăsta nu se poate face decât dacă dezvoltăm serviciile care oferă oamenilor posibilitatea de a primi diagnostic, evaluare şi tratament în afara spitalului pentru cazurile care nu necesită în mod evident spitalizare” a declarat ministrul Sănătății. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here