Trei cazuri de infecții cu virusul West Nile în Argeș, în 2018. Cum evităm înțepăturile de țânțari? Febra West Nile este o boală produsă de virusul West Nile. Principala cale de transmitere a acestei infecții la om este prin înțepătura de țânțar. Țânțarii transmit agenți patogeni care produc îmbolnăviri la om și la animale. Pentru a-și depune ouăle, femelele de țânțar se hrănesc cu sânge. În timp ce se hrănesc cu sânge, ele se infectează cu agenți patogeni de la animale sau om sau îi transmit acestora. Țânțarii trăiesc și se dezvoltă în preajma noastră, unde-i găsim fie sub formă de larve (ouă), fie sub formă adultă. Odată infectat (cu virusul West Nile), țânțarul rămâne așa toată viața și are potențialul de a transmite virusul la orice gazdă vertebrată pe care o mușcă pentru a se hrăni. Omul este numai gazda accidentală în acest ciclu.

Larvele de țânțari se găsesc: în apa acumulată în subsolurile blocurilor, în apa care nu se scurge din canalizarea înfundată, în bălțile care se formează în apropierea locuințelor din apa care curge din conductele sparte și din alte instalații neîntreținute, în apa de ploaie păstrată în butoaie/vase în curte, în apa acumulată în recipiente vechi aruncate la întâmplare în preajma locuințelor (cauciucuri de automobil, cutii de conserve, jucării etc.), în apa din gropile și șanțurile de pe șantiere sau din locuri unde s-a lucrat la instalații.

Perioada de incubație a infecției cu virus West Nile la om este cuprinsă între 3-15 zile după înțepătura unui țânțar infectat. Cele mai multe cazuri sunt asimptomatice. În 15-20% dintre cazuri sunt raportate simptome similare unei gripe ușoare, în general caracterizate prin debut brusc cu: febră, cefalee, mialgii, stare de rău, anorexie, grețuri și vărsături. O mică parte dintre pacienți pot prezenta fenomene eruptive cutanate: eritem maculopapular sau morbiliform care interesează gâtul, trunchiul, brațele sau membrele inferioare. Boala poate dura între 2-5 zile.

Trei cazuri de infecții cu virusul West Nile în Argeș, în 2018

”În județul Argeș, până la această dată nu s-a înregistrat niciun caz de infecție cu virus West Nile. În anul 2018 s-au înregistrat 3 cazuri, iar în 2017 și 2016 nu au fost cazuri înregistrate”, potrivit DSP Argeș.

Cum putem împiedica țânțarii să se înmulțească în preajma noastră?
– Prin evacuarea apei din subsoluri;
– Prin repararea instalatiilor de apa si canalizare din subsoluri si din apropierea locuintelor;
– Prin renuntarea la pastrarea apei in butoaie in curte sau sa le protejam de accesul tantarilor, acoperindu-le bine cu capace potrivite;
– Prin evitarea aruncarii la intamplare a obiectelor care nu ne mai trebuie si in care apa poate stagna;
– Prin indepartarea permanenta a gunoaielor menajere in care se pot adaposti tantarii.

Cum să evităm înțepăturile de țânțari?
– Purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi, daca iesim seara din locuinte sau iesim seara in parc la plimbare sau cand mergem in padure, la pescuit, in Delta;
– Utilizand substante chimice repelente impotriva tantarilor, comercializate in farmacii (DEET, icaridin/picardin, IR 3535), in concordanta cu instructiunile de pe eticheta, pe care sa le aplicam pe partile descoperite ale corpului;
– Impiedicand patrunderea tantarilor in casa (plase protectie la ferestre/usi);
– Utilizand substante insecticide in locuinte / in jurul locuintelor;
– Utilizand in locuinta aerul conditionat;
– Utilizand plase impotriva tantarilor in jurul paturilor, in cazul in care nu sunt disponibile celelalte masuri mentionate anterior sau daca dormiti in aer liber;
– Acoperind patutul copilului sau caruciorul cu plase impotriva tantarilor.

Nu există un tratament specific al acestei boli și nici un vaccin care să o prevină

In mai putin de 1% dintre cazuri pot aparea simptome neurologice ca meningita, meningoencefalita sau mielita in general asociate cu febra. Pacientii care dezvolta simptome neurologice sunt in general impartiti in trei categorii: meningita West Nile (WNM), encefalita West Nile (WNE) si paralizie acuta flasca (WNP).

Recuperarea dupa boala este completa, mai rapida la copii decat la adulti, de cele mai multe ori insotita de slabiciune si dureri musculare pe termen lung – aproximativ 1 an de la debutul simptomelor. Sechele permanente nu au fost descrise.

Varsta inaintata este cel mai important factor de risc pentru formele severe de boala neurologica dupa infectie, riscul creste semnificativ in randul persoanelor peste 50 de ani. Comparativ cu adultii, copii infectati cu virus West Nile au durata spitalizarii mai scurta, mai putine simptome neurologice si o mai buna revenire dupa boala, iar mortalitatea este mai mica.

Nu exista un tratament specific al acestei boli si nici un vaccin care sa o previna, utilizarea repelentelor (substante care indeparteaza tantarii) si a imbracamintei adecvate pentru a impiedica muscatura de tantar sunt principalele masuri de prevenire a imbolnavirii. Pentru cazurile severe pacientii spitalizati primesc tratament simptomatic (antialgice) si suportiv (cum ar fi perfuzii).

Comments

comments