Transportarea mărfurilor periculoase pe drumurile din România

Transportul de mărfuri periculoase care, datorită naturii lor fizice și chimice, pot provoca vătămări corporale, deteriorarea mediului sau alte daune se clasifică in următorul fel: 

 1. Clasa 1: Substanțe explozive
 2. Clasa 2: Gaze
 3. Clasa 3: lichide inflamabile
 4. Clasa 4: Substanțe inflamabile
 5. Clasa 5: Substanțe oxidante
 6. Clasa 6: Substanțe toxice/infecțioase
 7. Clasa 7: Substanțe radioactive
 8. Clasa 8: Substanțe corozive
 9. Clasa 9: Substanțe și articole periculoase diverse

Condiții necesare efectuării unui transport de mărfuri periculoase

Când vorbim de transportul mărfurilor periculoase, responsabilitățile revin ambelor părți implicate, atât expeditorului, cât și transportatorului. Printre condițiile necesare pentru efectuarea unui astfel de transport în siguranța și în conformitate cu legislația in vigoare includ pregătirea corespunzătoare a  mărfurilor periculoase pentru expediere și ambalarea, marcarea și etichetarea pachetelor conform gradelor de ambalare:

 • Grupa de ambalare I: substanțe foarte periculoase
 • Grupa de ambalare II: substanțe periculoase
 • Grupa de ambalare III: substanțe mai puțin periculoase

Pentru a afla grupa de ambalare necesară pentru fiecare substanță, puteți consulta coloana a 4-a din lista oficială a mărfurilor periculoase care sunt admise pentru transportul rutier. Eticheta trebuie sa corespundă pericolului pe care îl prezintă marfa.

Documente necesare pentru transportul mărfurilor ADR

Transportul mărfurilor periculoase se poate efectua numai în baza autorizației.

Pentru a elibera această autorizație, transportatorul are nevoie de următoarele documente: licența de transport, CMR transport, certificat de omologare (eliberat de RAR, pentru vehiculul care transporta marfa, in conformitate cu marfa periculoasa transportata).

Echipamentul mijloacelor de transport

Pe lângă un CMR transport, vehiculul care transportă mărfuri periculoase trebuie să fie echipat conform reglementărilor în vigoare. Șoferul trebuie să aibă un kit, dotat conform legii, iar în camion trebuie să existe 2 stingătoare (în cabină și remorcă) și triunghiuri de urgență.

Certificare

Toți șoferii care transportă mărfuri periculoase sunt obligați să fie pregătiți profesional pentru astfel de transport rutier și să dețină un certificat ADR. În funcție de tipul de marfă pe care șoferul urmează să o transporte, există un certificat pentru pachete și un certificat pentru cisterne. Fiecare certificat se obține prin promovarea unui examen. Certificatele sunt eliberate de Ministerul Transporturilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here