Transparency International: România, în top 3 cele mai corupte ţări din UE

Transparency International: România, în top 3 cele mai corupte ţări din UE. România rămâne una dintre cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană. Ea împarte ultimul loc în clasament cu Ungaria şi Bulgaria. Transparency International a lansat astăzi raportul privind Indicele de Percepţie a Corupţiei pe 2020.

Clasamentul reflectă modul în care experți independenți și din mediul de afaceri percep corupția existentă și este întocmit prin acordarea de puncte de la zero, care înseamnă foarte corupt, la o sută, deloc corupt.

Este de remarcat că țara noastră înregistrează același scor ca în 2012, ceea ce arată, potrivit experților Tranparency, că măsurile luate în aproape zece ani nu au fost constante și nu au reușit să schimbe percepția cu privire la corupția din România.

Lipsa de transparență în achizițiile publice, subfinanțarea sistemului medical, lipsa unor măsuri consecvente pentru digitalizarea proceselor administrative sunt probleme constante la nivel național, care s-au accentuat în contextul pandemiei Covid-19.

Societatea românească, mai constată raportul, și-a pierdut semnificativ aplombul în a sancționa corupția și lipsa de integritate. Raportul atrage atenția și asupra faptului că există o legătură directă între locul în clasament și modul în care o țară poate să facă față provocărilor generate de pandemia Covid-19.

Adică statele cu un scor bun investesc mai mult în sistemul de sănătate, sunt mai în măsură să asigure îngrijire medicală și este mai puțin probabil să încalce normele democratice și instituționale sau regulile statului de drept.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here