Transfăgărășanul „intră într-un amplu proces de modernizare”. Autoritățile promit că va fi ridicată restricția pe timp de iarnă!

Transfăgărășanul intră de anul viitor într-un amplu proces de modernizare. Reprezentanții Companiei de Drumuri susțin că, dacă lucrările se vor derula conform planului, va fi eliminată și restricția de circulație pe toată perioada sezonului rece.

Anunțul  a fost făcut chiar de Cristian Pistol, director general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), la o întâlnire cu oamenii de afaceri, la Pitești. „Avem în plan ca din 2023 să începem o modernizare a Transfăgărășanului pentru a îl pune în valoare cu mult mai mult. Este cel mai pitoresc drum din lume, în opinia mea. În cadrul modernizării vor fi montate și elemente de siguranță și vor fi realizate și refugii cu timp limitat de oprire pentru cei care merg cu mașinile pe Transfăgărășan”.

Potrivit acestuia, din acest an șoseaua nu va mai fi închisă atât timp cât condițiile meteo permit menținerea circulației în condiții de siguranță. Astfel, perioada de închidere nu va mai fi una fixă, ca până acum, între 3o octombrie și 15 iunie.

Purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, a făcut câteva precizări pentru Radio România Actualități: „Avem în vedere amenajarea unor refugii cu timp limitat, adică de scurtă durată, pentru cei care doresc să se oprească pe Transfăgărășan, să facă poze, să admire peisajul. De asemenea, intenționăm să montăm parapeţi pe cablu, pentru că acest tip de parapet, în momentul în care este închis Transfăgărășanul, nu se deteriorează atât de rău din cauza zăpezii, iar, pe de altă parte, acest tip de parapet reține mai eficient eventualele pietre care ar putea să cadă de pe versanți. Totodată, luăm în calcul dacă și unde putem construi anumite copertine”.

Transfăgărășanul leagă Transilvania de Muntenia, traversând Munții Făgăraș pe o distanță de peste 90 de kilometri, prin județele Argeș și Sibiu. Șoseaua ajunge la altitudinea maximă de peste 2.000 de metri la Bâlea Lac, fiind închisă pe o porțiune de 27 de kilometri timp de opt luni din an, iarna și primăvara, din cauza vremii.

Discuțiile pentru modernizarea Transfăgărășanului au început acum patru ani, când s-a lansat licitația pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pentru lucrările de reabilitare și modernizare. Contractul avea o valoare estimată la 5,7 milioane lei, fără TVA, iar termenul de elaborare a documentelor era de 26 de luni, fondurile fiind nerambursabile. Deși atribuirea contractului urma să aibă loc până în 28 decembrie 2019, pe 2 iulie 2018, ministrul de atunci al transporturilor, Răzvan Cuc, a anulat licitația din cauză că nu fusese depusă nicio ofertă. În decembrie 2021, CNAIR a relansat licitaţia pentru contractarea serviciilor de expertiză tehnică destinate modernizării şoselei, care are ca scop, printre altele, creşterea gradului de siguranţă a traficului rutier și asigurarea circulaţiei continue, fără restricţii pe tot parcursul anului, indiferent de sezon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.