Traian Băsescu: ”Mihai Fifor a devenit cel mai puternic aliat al Federaţiei Ruse în decredibilizarea deciziilor strategice ale României”

Fostul președinte Traian Băsescu îi cere demisia ministrului Apărării Mihai Fifor, după ce acesta a vorbit marţi seară despre ”rachetele balistice” de la Deveselu (rachete ofensive), în condiţiile în care România a susţinut întotdeauna că scutul de la Deveselu are capacitate strict defensivă. ”Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea fi vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu, populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de Statele Unite în parteneriatul strategic să asigurăm permanenţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?”, a spus ministrul apărării la Antena 3, potrivit Hotnews.ro.

Ministrul a venit miercuri cu precizarea că a fost ”o greșeală de înțelegere”.

Traian Băsescu îl atacă dur pe ministrul Apărării, precizând că afirmaţia lui Fifor ”are darul de a decredibiliza România şi SUA în faţa propriilor aliaţi, care ar putea crede că i-am dezinformat asupra instalaţiilor de la Deveselu”, cerându-i acestuia demisia.

”Mihai Fifor, afară din guvern !
N-am crezut că cineva poate face declaraţii mai dăunătoare ţării decât Petre Daea.
Şi totuşi, alături de Daea, Mihai Fifor ministrul Apărării reuşeşte să facă cea mai ticaloasă şi greşită declaraţie post decembristă. El afirmă nici mai mult nici mai puţin că în baza militară de la Deveselu, România ar deţine rachete balistice. Confirmă astfel afirmaţiile făcute frecvent de Vladimir Putin, Serghei Lavrov, Serghei Şoigu şi mulţi alţi deminitari ruşi care încearcă să decredibilizeze realitatea că la Deveselu este instalat un sistem de apărare antirachetă defensiv şi nu un sistem ofensiv.
Mai mult decât atât, prin afirmaţia făcută, Mihai Fifor confirmă încălcarea gravă a acordurilor dintre SUA-Federaţia Rusă şi NATO -Federaţia Rusă, cu privire la reducerea armamentelor, acorduri aflate în vigoare.
Cu certitudine afirmaţia lui Mihai Fifor este o prostie, rachetele de la Deveselu sunt rachete interceptoare defensive, fără potenţial explozibil şi care sunt menite să distrugă cinetic eventuale rachete balistice cu raza lungă şi medie de acţiune, lansate de Iran sau Coreea de Nord având ca ţintă teritorii ale statelor membre NATO .
Prin afirmaţia sa, Mihai Fifor a alimentat propaganda rusă care încearcă să găsească justificări pentru încălcarea acordurilor cu SUA şi NATO în vederea amplasării de armament în Crimea .
Mai mult, afirmaţia lui Fifor are darul de a decredibiliza România şi SUA în faţa propriilor aliaţi, care ar putea crede că i-am dezinformat asupra instalaţiilor de la Deveselu.
Mihai Fifor a devenit cel mai puternic aliat al Federaţiei Ruse în decredibilizarea deciziilor strategice ale României, SUA si NATO. Eu nu pun mâna în foc că Mihai Fifor a făcut doar o gafă. Afară din Guvern, Mihai Fifor”, a precizat fostul președinte Traian Băsescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here