Tradiții și superstiţii de Crăciun. Ce trebuie să faci ca să ai noroc în 2022

Tradiții și superstiţii de Crăciun. Ce trebuie să faci ca să ai noroc în 2022. Sărbătorile de iarnă aduc cu ele o mulţime de obiceiuri, tradiţii și superstiții, păstrate din moşi strămoşi.

Tradiții de Crăciun

În ziua de Ajun, pe 24 decembrie, toate pregătirile pe care le fac gospodinele au menirea de a „stimula” belşugul casei. Foarte importantă este pregătirea turtelor, colacilor şi covrigilor ce vor fi împărţite ulterior colindătorilor sau care vor fi duse la biserică pentru pomenirea celor morţi.

„Un măr pe zi ţine doctorul departe”, aşa sună una dintre cele mai populare zicale. Ei bine, de Crăciun nu ar trebui să îţi lipsească de pe masă coşul cu mere. Se spune că dacă mănânci mere în Ajun vei fi sănătos tot anul.

Superstiţii de Crăciun. Fă un cadou în ajunul Crăciunului

Decembrie mai este supranumită şi „luna cadourilor”. E musai să faci măcar un cadou unei persoane dragi, pentru a avea un an prosper.

O altă superstiție privitoare la noroc spune că, dacă nu ai împodobit locuința cu crenguțe de vâsc, vei avea ghinion tot anul.

O superstiție populară este legată de vremea din această zi. Astfel, dacă în ziua de Crăciun ninge, se crede ca în cea de Paște va fi vreme frumoasă.

La fel ca în seara de Sfântul Andrei, pentru a alunga farmecele și duhurile rele, se așează căței de usturoi pe masă și la ferestre. Seara, dă-ţi cu usturoi pe frunte, la coate şi în genunchi, să nu se ţină de tine duhurile rele.

În dimineața primei zile de Crăciun, se obișnuiește ca oamenii să se spele pe față cu apa în care a fost pus un ban de argint. Acest lucru e se face pentru a respinge bolile în anul următor, dar şi pentru a avea un an roditor.

Ascultă colindele şi răsplăteşte-i pe urători cu niște colaci, nuci, mere sau bani. Cel ce nu primește colindătorii și nu îi recompensează nu va avea în viitor recoltă bună și nici belșug în casă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here