„Totul pentru o apă curată!” Apă Canal a premiat cele mai bune lucrări din cadrul concursului literar organizat în cadrul Programului Educaţional Piky

Miercuri, 22 martie, la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş, a avut loc festivitatea de premiere a elevilor câştigători ai concursului de creație literară „Totul pentru o apă curată!”. Concursul a fost organizat de S.C. Apa Canal 2000 SA Piteşti cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, în cadrul Programului Educaţional Piky, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş şi Biblioteca Judeţeană.

La concurs au participat 435 de elevi din clasele I-XII de la 56 unităţi de învăţământ din 24 localităţi argeşene. Premiile au constat în diplome şi bani.

Elevii au participat la concurs cu o singură lucrare, respectiv o povestire, o poveste, o compunere sau un eseu, la alegere. Lucrările au fost scrise de mână şi au conţinut titlu şi un motto sau un slogan. Elevii au depus lucrări în cadrul şcolilor la care învaţă. La nivelul unităţilor de învăţământ au fost selecţionate maximum 10 lucrări pe ciclu de învăţământ, care au fost înscrise în concurs.

Criteriile de departajare au fost: respectarea temei şi a condiţiilor prevăzute în regulamentul concursului, creativitatea şi originalitatea, aspectul scrierii (caligrafia), calitatea scrierii (punctuaţia şi ortografia).

Locul I la ciclul primar a fost obţinut de Roberta Ionela Rădulescu de la Şcoala Gimnazială Beleţi Negreşti, locul I la ciclul gimnazial, de către Sebastian Ştefan Siminea de la Şcoala Gimnazială Al. Davila din Piteşti, iar locul I la ciclul liceal, de către Cristina Elena Nica de la Liceul Tehnologic Petre Ionescu Muscel din Domneşti.

zma2

Anul acesta, tema Zilei Mondiale a Apei este „Ape uzate“, coordonarea organizării campaniei fiind preluată de mai mulţi parteneri ai Agenţiei ONU pentru Apă. Tema Zilei Mondiale a Apei din acest an se referă la reducerea şi reutilizarea apelor uzate, punîndu-se accent atît pe perceperea apelor uzate ca o resursă valoroasă în economie, cît şi pe gestionarea acestora în condiţii de siguranţă, ca o investiţie eficientă în sănătatea oamenilor şi a ecosistemelor. Epurarea apelor uzate este extrem de importantă, la nivel mondial 1,8 miliarde de oameni folosind surse de apă contaminate cu fecale şi fiind expuşi riscului de îmbolnăvire cu holeră, dizenteriem febră tidoidă şi poliomielită. 842.000 de decese sînt înregistrate anual din cauza apei contaminate. În loc să irosim apele uzate, trebuie să reducem volumul acestora şi să le refolosim. În cadrul locuinţelor, putem reutiliza apele uzate reciclate la udarea grădinilor şi a terenurilor cultivate. În oraşe, putem epura şi reutiliza apele uzate la udarea spaţiilor verzi. În industrie şi agricultură, apele uzate pot fi epurate şi folosite la sistemele de răcire sau la irigaţii.

zma3

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here